Papel da Vitamina A na acuidade visual do lactente: uma revisão do estado da arte
Data
2021-02-26
Tipo
Trabalho de conclusão de curso
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Resumo
Introdução: o leite materno é o alimento padrão ouro para o bebê, garantindo oferta nutricional para seu desenvolvimento e crescimento saudável. A vitamina A e os carotenóides presentes no leite materno são essenciais para o bebê, pois, são responsáveis pela acuidade e desenvolvimento visual. Objetivo: discutir e entender o papel da vitamina A na acuidade visual do lactente. Material e Método: o levantamento da literatura se deu por meio de busca nas bases eletrônicas de dados. Para discussão do tema, estabeleceu-se 4 dimensões norteadoras: 1) aspectos bioquímicos e fisiológicos da vitamina A; 2) acuidade visual do recém-nascido e do lactente; 3) leite materno versus vitamina A e, 4) fórmula infantil versus vitamina A. Resultados: a literatura é unânime em afirmar que o leite materno supre todas as necessidades do lactente e, sua composição varia ao longo da lactação. Lactentes alimentados com fórmulas infantis possuem menor concentração sérica de vitamina A em relação aos alimentados com leite materno. Caratenóides xantofílicos, luteína e zeaxantina, possuem papel importante na prevenção de doenças oculares, como a doença macular relacionada à idade. Conclusão: a vitamina A exerce papel fundamental na acuidade visual do lactente sendo que sua deficiência implica, principalmente, na doença macular relacionada à idade.
Introduction: Breast milk is the gold standard food for babies, guaranteeing a nutritional offer for their development and healthy growth. Vitamin A and carotenoids present in breast milk are essential for the baby, as they are responsible for visual acuity and development. Objective: to discuss and understand the role of vitamin A in the infant's visual acuity. Method: the literature survey was carried out by searching the electronic databases. For the discussion of the theme, 4 guiding dimensions were established: 1) biochemical and physiological aspects of vitamin A; 2) visual acuity of the newborn and the infant; 3) breast milk versus vitamin A and, 4) infant formula versus vitamin A. Results: the literature is unanimous in stating that breast milk meets all the infant's needs and its composition varies throughout lactation. Infants fed infant formula have a lower serum vitamin A concentration than those fed breast milk. Xanthophyllic caratenoids (lutein and zeaxanthin) play an important role in the prevention of eye diseases, such as age-related macular disease. Conclusion: vitamin A plays a fundamental role in the infant's visual acuity, and its deficiency mainly implies age- related macular disease.
Introduction: Breast milk is the gold standard food for babies, guaranteeing a nutritional offer for their development and healthy growth. Vitamin A and carotenoids present in breast milk are essential for the baby, as they are responsible for visual acuity and development. Objective: to discuss and understand the role of vitamin A in the infant's visual acuity. Method: the literature survey was carried out by searching the electronic databases. For the discussion of the theme, 4 guiding dimensions were established: 1) biochemical and physiological aspects of vitamin A; 2) visual acuity of the newborn and the infant; 3) breast milk versus vitamin A and, 4) infant formula versus vitamin A. Results: the literature is unanimous in stating that breast milk meets all the infant's needs and its composition varies throughout lactation. Infants fed infant formula have a lower serum vitamin A concentration than those fed breast milk. Xanthophyllic caratenoids (lutein and zeaxanthin) play an important role in the prevention of eye diseases, such as age-related macular disease. Conclusion: vitamin A plays a fundamental role in the infant's visual acuity, and its deficiency mainly implies age- related macular disease.
Descrição
Citação
SANTOS, Gabriela Antunes da Costa. Papel da vitamina A na acuidade visual do lactente: uma revisão do estado da arte. 2021. 33f. Trabalho de conclusão de curso de graduação (Nutrição) - Instituto de Saúde e Sociedade, Universidade Federal de São Paulo, Santos, 2021.