Análise da retirada da dieta obesogênica com suplementação de ácido ascórbico no estresse oxidativo e inflamação hepática em modelo animal
Data
2022-12-20
Tipo
Trabalho de conclusão de curso
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Resumo
Introdução: A dieta obesogênica é uma das responsáveis pelo aumento da adiposidade visceral, provocando um estado pró-oxidativo e pró-inflamatório, vinculado a alterações metabólicas. O fígado é um dos principais órgãos alvo dessas alterações, levando ao agravamento da saúde. Objetivo: Avaliar se a retirada da dieta obesogênica per se ou em conjunto com a suplementação de ácido ascórbico pode reduzir a inflamação e o estresse oxidativo no fígado provocado pelo consumo de uma dieta obesogênica, em modelo animal. Método: Para o desenvolvimento desta pesquisa, 10 ratos Wistar machos de 28 dias foram alimentados com dieta padrão por 5 semanas, e mais 30 foram submetidos a dieta obesogênica. Desses 30, 20 passaram por uma retirada de 48 horas com retorno da dieta padrão, e desses, metade receberam suplementação de ácido ascórbico, com dosagem de 100mg/kg, 3 vezes ao dia, 7 dias antes e durante a retirada. Resultados: A adiposidade visceral dos grupos NWt e Wt aumentou em relação ao grupo Ct, já o grupo AWt se igualou ao mesmo. A atividade da catalase do grupo Wt apresentou aumento em relação ao grupo NWt, o grupo AWt retornou a valores mais baixos que o grupo Wt e ainda inferiores ao Ct. A superóxido dismutase do grupo NWt apresentou aumento em relação ao grupo Ct, com normalização apenas em AWt, não diferindo do controle e apresentando valores inferiores ao grupo NWt. O malondialdeído e a proteína carbonilada não apresentaram diferença entre os grupos. As citocinas inflamatórias apresentaram diferenças entre os grupos, o grupo AWt apresentou uma redução. O glicogênio hepático apresentou diferença entre os grupos, um aumento no grupo NWt. Também houve um aumento de colesterol total e não HDL hepático no grupo NWt, já no grupo AWt houve um aumento do HDL hepático e diminuição do triacilglicerol hepático. Conclusão: A retirada por si e em conjunto com a suplementação de ácido ascórbico foi capaz de atenuar as alterações causadas pelo consumo de uma dieta obesogênica, e com isso ser um ponto de partida para mais estudos de intervenções nutricionais para melhoria da saúde.
Introduction: The obesogenic diet is one of those responsible for increased visceral adiposity, causing a pro-oxidative and pro-inflammatory state, linked to metabolic changes. The liver is one of the main target organs of these changes, leading to worsening health. Objective: To assess whether withdrawal from an obesogenic diet per se or in conjunction with ascorbic acid supplementation can reduce inflammation and oxidative stress in the liver caused by consumption of an obesogenic diet in an animal model. Method: For the development of this research, 10 28-day-old male Wistar rats were fed a standard diet for 5 weeks, and another 30 were submitted to an obesogenic diet. Of these 30, 20 underwent a 48-hour withdrawal with a return to the standard diet, and of these, half received ascorbic acid supplementation, at a dosage of 100mg/kg, 3 times a day, 7 days before and during withdrawal. Results: The visceral adiposity of the NWt and Wt groups increased in relation to the Ct group, while the AWt group was equal to it. The catalase activity of the Wt group showed an increase in relation to the NWt group, the AWt group returned to lower values than the Wt group and even lower than the Ct. The superoxide dismutase of the NWt group showed an increase in relation to the Ct group, with normalization only in AWt, not differing from the control and showing lower values than the NWt group. Malondialdehyde and carbonyl protein showed no difference between groups. Inflammatory cytokines showed differences between groups, the AWt group showed a reduction. Liver glycogen showed a difference between groups, an increase in the NWt group. There was also an increase in cholesterol and hepatic no HDL in the NWt group, while in the AWt group there was an increase in hepatic HDL and a decrease in hepatic triacylglycerol. Conclusion: Withdrawal by itself and in conjunction with ascorbic acid supplementation was able to attenuate the changes caused by the consumption of an obesogenic diet, and thus be a starting point for further studies of nutritional interventions to improve health.
Introduction: The obesogenic diet is one of those responsible for increased visceral adiposity, causing a pro-oxidative and pro-inflammatory state, linked to metabolic changes. The liver is one of the main target organs of these changes, leading to worsening health. Objective: To assess whether withdrawal from an obesogenic diet per se or in conjunction with ascorbic acid supplementation can reduce inflammation and oxidative stress in the liver caused by consumption of an obesogenic diet in an animal model. Method: For the development of this research, 10 28-day-old male Wistar rats were fed a standard diet for 5 weeks, and another 30 were submitted to an obesogenic diet. Of these 30, 20 underwent a 48-hour withdrawal with a return to the standard diet, and of these, half received ascorbic acid supplementation, at a dosage of 100mg/kg, 3 times a day, 7 days before and during withdrawal. Results: The visceral adiposity of the NWt and Wt groups increased in relation to the Ct group, while the AWt group was equal to it. The catalase activity of the Wt group showed an increase in relation to the NWt group, the AWt group returned to lower values than the Wt group and even lower than the Ct. The superoxide dismutase of the NWt group showed an increase in relation to the Ct group, with normalization only in AWt, not differing from the control and showing lower values than the NWt group. Malondialdehyde and carbonyl protein showed no difference between groups. Inflammatory cytokines showed differences between groups, the AWt group showed a reduction. Liver glycogen showed a difference between groups, an increase in the NWt group. There was also an increase in cholesterol and hepatic no HDL in the NWt group, while in the AWt group there was an increase in hepatic HDL and a decrease in hepatic triacylglycerol. Conclusion: Withdrawal by itself and in conjunction with ascorbic acid supplementation was able to attenuate the changes caused by the consumption of an obesogenic diet, and thus be a starting point for further studies of nutritional interventions to improve health.
Descrição
Citação
BESERRA, Vitória Rios. Análise da retirada da dieta obesogênica com suplementação de ácido ascórbico no estresse oxidativo e inflamação hepática em modelo animal. 2022. 31 f. Trabalho de conclusão de curso (Graduação em Nutrição) - Instituto de Saúde e Sociedade, Universidade Federal de São Paulo, Santos, 2022.