Efeito da estimulação transcraniana por corrente contínua no controle homeostático e hedônico do apetite e estados de humor em mulheres com síndrome pré-menstrual nas diferentes das fases do ciclo menstrual
Data
2023-01-05
Tipo
Trabalho de conclusão de curso
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Resumo
Objetivo: Este estudo investigou o efeito agudo da estimulação anódica transcraniana por corrente direta (a-tDCS) sobre o córtex pré-frontal dorsolateral esquerdo (DLPFC) sobre o apetite, mudanças na ingestão de energia, preferências alimentares e estado de humor nas fases lútea e folicular do ciclo menstrual em mulheres com síndrome pré-menstrual. Métodos: Dezesseis mulheres (26,5 ± 5,2 anos; 1,63 ± 0,1 m; 64,2 ± 12,8 kg; índice de massa corporal 24,0 ± 5,0 kg/m2; gordura corporal 27,6 ± 7,5%) com ciclo menstrual eumenorreico foram submetidas a a-ETCC e placebo -tDCS condições sobre suas fases folicular e lútea. No pré e pós-ETCC foram avaliados a fome e o desejo de comer algo saboroso (escala visual analógica), o perfil de estados de humor (POMS) e a preferência alimentar (Leeds Food Preference Questionnaire-BR). Os participantes registraram sua ingestão de alimentos para o resto do dia usando um registro diário. Resultados: houve um efeito principal da intervenção na fome autorreferida, desejo de comer gostoso e no gosto explícito por alimentos salgados com baixo teor de gordura, com valores mais baixos observados para a-ETCC (vs. sham-ETCC) independentemente da fase do ciclo menstrual e medição do ponto de tempo; a tensão diminuiu de pré para pós-ETCC independentemente da fase do ciclo menstrual. Houve valores mais altos na fase lútea em comparação com a fase folicular no gosto explícito por alimentos salgados com baixo teor de gordura, perturbação total do humor, depressão e estados de raiva, independentemente da condição e medição do ponto de tempo. Conclusões: a-ETCC reduziu a tensão em mulheres com síndrome pré-menstrual em ambas as fases do ciclo menstrual, enquanto as variáveis relacionadas ao apetite não foram afetadas.
Purpose: This study investigated the acute effect of anodal transcranial direct current stimulation (a-tDCS) over the left dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC) on appetite, changes in energy intake, food preferences, and mood state in the luteal and follicular phases of the menstrual cycle in women presenting premenstrual syndrome. Methods: Sixteen women (26.5 ± 5.2 years; 1.63 ± 0.1 m; 64.2 ± 12.8 kg; body mass index 24.0 ± 5.0 kg/m2; body fat 27.6 ± 7.5%) with the eumenorrheic menstrual cycle were submitted to a-tDCS and sham-tDCS conditions over their follicular and luteal phases. At pre - and post-tDCS, hunger and desire to eat something tasty, (analogic visual scale), the profile of mood states (POMS) and food preference (Leeds Food Preference Questionnaire-BR) were assessed. Participants recorded their food intake for the resting of the day using a diary log. Results: there was a main effect of the intervention on the self-reported hunger, desire to eating tasty, and on the explicit liking for low-fat savory foods, with lower values observed for a-tDCS (vs. sham-tDCS) regardless of menstrual cycle phase and time-point measurement; the tension decreased from pre to post a-tDCS regardless the menstrual cycle phase. There were higher values in the luteal phase compared to the follicular phase in explicit liking for low-fat savory foods, total mood disturbance, depression, and angry states regardless of the condition and time-point measurement. Conclusions: a-tDCS reduced tension in women with premenstrual syndrome in both phases of the menstrual cycle, while appetite-related variables were not affected.
Purpose: This study investigated the acute effect of anodal transcranial direct current stimulation (a-tDCS) over the left dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC) on appetite, changes in energy intake, food preferences, and mood state in the luteal and follicular phases of the menstrual cycle in women presenting premenstrual syndrome. Methods: Sixteen women (26.5 ± 5.2 years; 1.63 ± 0.1 m; 64.2 ± 12.8 kg; body mass index 24.0 ± 5.0 kg/m2; body fat 27.6 ± 7.5%) with the eumenorrheic menstrual cycle were submitted to a-tDCS and sham-tDCS conditions over their follicular and luteal phases. At pre - and post-tDCS, hunger and desire to eat something tasty, (analogic visual scale), the profile of mood states (POMS) and food preference (Leeds Food Preference Questionnaire-BR) were assessed. Participants recorded their food intake for the resting of the day using a diary log. Results: there was a main effect of the intervention on the self-reported hunger, desire to eating tasty, and on the explicit liking for low-fat savory foods, with lower values observed for a-tDCS (vs. sham-tDCS) regardless of menstrual cycle phase and time-point measurement; the tension decreased from pre to post a-tDCS regardless the menstrual cycle phase. There were higher values in the luteal phase compared to the follicular phase in explicit liking for low-fat savory foods, total mood disturbance, depression, and angry states regardless of the condition and time-point measurement. Conclusions: a-tDCS reduced tension in women with premenstrual syndrome in both phases of the menstrual cycle, while appetite-related variables were not affected.
Descrição
Citação
LIMA, Fernanda Santos. Efeito da estimulação transcraniana por corrente contínua no controle homeostático e hedônico do apetite e estados de humor em mulheres com síndrome pré-menstrual nas diferentes das fases do ciclo menstrual. 2023. 36 f. Trabalho de conclusão de curso (Graduação em Nutrição) - Instituto de Saúde e Sociedade, Universidade Federal de São Paulo, Santos, 2023.