Estudo Da Associação Entre Saúde Óssea E O Consumo De Proteínas E Cálcio De Idosos Longevos

Estudo Da Associação Entre Saúde Óssea E O Consumo De Proteínas E Cálcio De Idosos Longevos

Author Fonte, Flavia Kurebayashi Autor UNIFESP Google Scholar
Advisor Cendoroglo, Maysa Seabra Autor UNIFESP Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Graduate program Nutrição
Abstract Background: The Growth Of The Elderly Population Is A Worldwide Phenomenon And, In Brazil, The Changes Have Been Occurring In An Accelerated Way. Accompanying The Increase In Survival, Will Increase The Number Of Elderly People With Chronic Diseases And Their Consequences. Some Nutritional Factors Have Been Studied In Relation To Bones, But The Role Of Dietary Protein On Bone Health Remains Controversial. Objective: The Aim Of The Present Study Was To Study An Association Between Dietary Intake Of Calcium And Protein And Body Composition, Bone Mineral Density, Falls And Fractures In Elderly People. Material And Methods: This Is A Cross-Sectional, Observational, Analytical Study With Oldest Old Individuals Living In The Community, Both Male And Female. The Variables That Were Acquired In Medical Records And Studied Are: Sex; Age (Classification By Age Group); Weight, Height And Body Mass Index; Dietary Intake Of Calcium And Protein, And The Use Of Nutritional Supplements; Results Of Bone Densitometry And Thora

Introdução: O Crescimento Da População Idosa É Um Fenomeno Mundial E, No Brasil, As Mudanças Vêm Ocorrendo De Forma Acelerada. Acompanhando O Aumento Da Sobrevida Teremos O Aumento Do Número De Idosos Com Doenças Cronicas E Suas Consequências. Alguns Fatores Nutricionais Já Foram Estudados Em Relação Aos Ossos, Mas O Papel Da Proteína Da Dieta Sobre A Saúde Óssea Permanece Controverso. Objetivo: Estudar A Associação Entre O Consumo Alimentar De Cálcio E Proteínas E A Composição Corporal, A Densidade Mineral Óssea, Quedas E Fraturas Em Idosos Longevos. Material E Métodos: Trata-Se De Um Estudo Analítico Observacional De Corte Transversal Com Idosos Longevos Residentes Na Comunidade, Dos Sexos Feminino E Masculino. As Variáveis Que Foram Retiradas De Prontuário E Estudadas São: Sexo; Idade (Classificação Por Faixa Etária); Peso, Altura E Índice De Massa Corporal; Consumo Alimentar De Cálcio E Proteína, E O Uso De Suplementos Nutricionais; Resultados Dos Exames De Densitometria Óssea E Raio X De Coluna Toracolom
Keywords Aged, 80 And Over
Diet, Food, And Nutrition
Osteoporosis
Sarcopenia
Idoso De 80 Anos Ou Mais
Alimentos, Dieta E Nutrição
Osteoporose
Sarcopenia
Language Portuguese
Date 2018-03-29
Research area Saúde E Nutrição Em Grupos Populacionais Específicos
Knowledge area Ciências Da Saúde
Publisher Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Origin https://sucupira.capes.gov.br/sucupira/public/consultas/coleta/trabalhoConclusao/viewTrabalhoConclusao.jsf?popup=true&id_trabalho=6405995
Access rights Closed access
Type Dissertation
URI https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/52294

Show full item record




File

File Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Search


Browse

Statistics

My Account