Variáveis fisiológicas presentes no processo de destreinamento – uma revisão de literatura
Arquivos
Data
2018-12-16
Tipo
Trabalho de conclusão de curso
Título da Revista
ISSN da Revista
Título de Volume
Resumo
O processo de destreinamento é caracterizado por períodos de inatividade física ou falta de estímulo
adequado, podendo ser classificado em longo período caso seja maior que quatro semanas, ou curto
se o período for menor. Assim o presente trabalho tem como objetivo analisar as variáveis
fisiológicas presentes no processo de destreino, dando ênfase para os parâmetros aeróbios. Trata-se
de uma revisão sistematizada da literatura sobre o destreino, relacionando com os aspectos
fisiológicos envolvidos no exercício agudo e crônico conceituados ao decorrer do estudo. Ficou
claro o impacto deletério que o processo de destreino causa em marcadores aeróbios, como
diminuição da atividade de enzimas mitocondriais, bem como o declínio em seus substratos para
produção de energia, maior utilização de carboidratos com consequente diminuição no limiar
anaeróbio, e redução drástica do VO2máx nas fases iniciais do período de destreino com queda
gradual posteriormente. Por outro lado o metabolismo anaeróbio parece ter uma resistência maior
ao processo de destreinamento, visto que as enzimas do processo glicolítico apresentaram redução
sutil em sua atividade. As mudanças fisiológicas com um maior período de destreinamento
representam uma continuidade gradual dos processos ocorridos de maneira abrupta inicialmente,
sendo os parâmetros enzimáticos e sua consequência na capacidade aeróbia bem elucidada, fazendo
com que haja um direcionamento na investigação dos processos gênicos envolvidos com o
destreinamento, podendo essa ser uma área que necessita de maiores clarificações
The processof detraining is characterized by periods of inactivity or lack of appropriate stimulation, can be classified as long if more than four weeks or if the sort period is shorter. Thus this paper aims to analyze the physiological variables in the process of detraining, with emphasis on the aerobic parameters. This is a review of the literature on detraining, correlating with the physiological aspects involved in acute and chronic exercise conceptualized the course of the study. It was clear the deleterious impact that the process of detraining cause in aerobic markers such as decreased activity of mitochondrial enzymes, as well as the decline in their substrates for energy production, increased use of carbohydrates with a consequent decrease in anaerobic threshold, and drastic reduction VO2máxin the early stages of the period of detraining with a gradual decline thereafter. Moreover anaerobic metabolism seems to have a greater resistance to detraining process, since the process glycolytic enzymes showed subtle reduction in its activity. Physiological changes with a longer period of detraining represent a gradual continuation of the processes occurring initially abruptly, and enzymatic parameters and its consequences in elucidated aerobic capacity, so that there is a direction in the investigation of genetic processes involved with detraining this may be an area that needs further clarification
The processof detraining is characterized by periods of inactivity or lack of appropriate stimulation, can be classified as long if more than four weeks or if the sort period is shorter. Thus this paper aims to analyze the physiological variables in the process of detraining, with emphasis on the aerobic parameters. This is a review of the literature on detraining, correlating with the physiological aspects involved in acute and chronic exercise conceptualized the course of the study. It was clear the deleterious impact that the process of detraining cause in aerobic markers such as decreased activity of mitochondrial enzymes, as well as the decline in their substrates for energy production, increased use of carbohydrates with a consequent decrease in anaerobic threshold, and drastic reduction VO2máxin the early stages of the period of detraining with a gradual decline thereafter. Moreover anaerobic metabolism seems to have a greater resistance to detraining process, since the process glycolytic enzymes showed subtle reduction in its activity. Physiological changes with a longer period of detraining represent a gradual continuation of the processes occurring initially abruptly, and enzymatic parameters and its consequences in elucidated aerobic capacity, so that there is a direction in the investigation of genetic processes involved with detraining this may be an area that needs further clarification
Descrição
Citação
BARBOSA, Guilherme Manzano. Variáveis fisiológicas presentes no processo de destreinamento – uma revisão de literatura. 2013. 33 f. Trabalho de conclusão de curso de graduação (Educação Física) - Instituto de Saúde e Sociedade, Universidade Federal de São Paulo, Santos, 2013.