Navegando por Palavras-chave "Childhood obesity"
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- ItemAcesso aberto (Open Access)Fluid intake patterns: an epidemiological study among children and adolescents in Brazil(Biomed Central Ltd, 2012-11-20) Feferbaum, Rubens; Abreu, Luiz Carlos de [UNIFESP]; Leone, Claudio; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP); Universidade de São Paulo (USP); Fac Med ABCBackground: Energy from liquids is one of the most important factors that could impact on the high prevalence of children and adolescents obesity around the world. There are few data on the liquid consumption in Brazil. the aim of this study is to evaluate the volume and quality of liquids consumed by Brazilian children and adolescents and to determine the proportion of their daily energy intake composed of liquids.Methods: A multicenter study was conducted in five Brazilian cities; the study included 831 participants between 3 and 17 years of age. A four-day dietary record specific to fluids was completed for each individual, and the volume of and Kcal from liquid intake were evaluated. the average number of Kcal in each beverage was determined based on label information, and the daily energy intake data from liquids were compared with the recommendations of the National Health Surveillance Agency (Agencia Nacional de Vigilancia Sanitaria-ANVISA), the Brazilian food regulation authority, according to each subject's age.Results: As the children aged, the volume of carbonated beverages that they consumed increased significantly, and their milk intake decreased significantly. for children between the ages of 3 and 10, milk and dairy products contributed the greatest daily number of Kcal from liquids. Sugar sweetened beverages which included carbonated beverages, nectars and artificial beverages, accounted for 37% and 45% of the total Kcal from liquid intake in the 3-to 6-year-old and 7- to 10-year-old groups, respectively. Among adolescents (participants 11- to 17-years old), most of the energy intake from liquids came from carbonated beverages, which accounted for an average of 207 kcal/day in this group (42% of their total energy intake from liquids). Health professionals should be attentive to the excessive consumption of sugar sweetened beverages in children and adolescents. the movement toward healthier dietary patterns at the individual and population levels may help to improve programs for preventing overweight and obesity in children and adolescents.Conclusion: From childhood to adolescence the daily volume of liquid ingested increased reaching a total of 2.0 liters on average. of this volume, the daily volume of milk ingested decreased while the carbonated drinks, sweetened, nectars and artificial beverages increased significantly. the proportion of water remained constant in about 1/3 of the total volume. From 3 to 17 years of age the energy intake from carbonated beverages increased by about 20%. the carbonated drinks on average corresponded to a tenth of the daily requirements of energy of adolescents.
- ItemAcesso aberto (Open Access)Mapeamento através de FCQ para o enfrentamento de doenças crônicas não transmissíveis (DCNT) no Brasil: um recorte para articulação de saberes na escola e prevenção à obesidade infantil(Universidade Federal de São Paulo, 2023-05-29) Contini, Luana Roland Ferreira [UNIFESP]; Venturini, Anna Cecilia [UNIFESP]; http://lattes.cnpq.br/8531229038363609; http://lattes.cnpq.br/0605874638546037O padrão alimentar de uma população é determinado pelas escolhas alimentares diárias, influenciadas por vários aspectos culturais, econômicos, sensoriais e sociais. Este estudo teve como objetivo explorar atitudes e padrões alimentares dos professores da Educação Básica, responsáveis por implementar o tema “Educação Alimentar e Nutricional” em sala de aula e investigar sua associação com aspectos socioeconômicos e antropométricos, através da aplicação do Food Choice Questionnaire (FCQ) com um intervalo de confiança de 95%. O FCQ é um instrumento transculturalmente aplicável, composto por 36 itens distribuídos em nove fatores ou dimensões que avaliam motivos relacionados às escolhas alimentares. Paralelamente foi realizada a avaliação do grau de saudabilidade de alimentos ultraprocessados comumente consumidos no ambiente escolar, através da avaliação do rótulo. A amostra aleatória utilizou 72 educadores de ambos os sexos que lecionam majoritariamente no ensino fundamental (62,6%) em área urbana (98,6%). O FCQ apresentou alto grau de consistência interna. “Aspectos sensoriais” foi o motivo mais importante para a escolha alimentar dos educadores, seguido de “Bem estar”, “conteúdo natural” e “preço”. Por outro lado, a “familiaridade” foi o fator menos importante para a escolha dos alimentos, seguido de “preocupação ética” para as educadoras do gênero feminino e “aspectos nutricionais e dieta” para os educadores do gênero masculino. A formação acadêmica e a experiência profissional são os aspectos sociodemográficos que desempenham um papel importante na variação salarial dos professores e esses achados têm implicações importantes para as intervenções de promoção da saúde dos professores e de seus alunos. A maioria dos educadores possuem sobrepeso ou obesidade e quase metade possuem alguma condição de saúde associada a DCNT, sendo a pressão alta a doença mais prevalente. A renda familiar (P3) foi maior na região sul e sudeste onde o grau de escolaridade dos educadores (P4) foi significativamente maior (0,35, -0, 26, p<0,05). O grau de escolaridade (P4) e o tempo de magistério (P7) também se correlacionaram positivamente com a idade (P1) (0, 42, p<0,05). Os educadores brasileiros apresentaram uma correlação positiva de fraca magnitude entre o índice de massa corporal (IMC) e a idade (0,34; p<0,05), o IMC foi maior entre os educadores das regiões do Sul e Sudeste, quando comparados com os demais (p<0,05). Esse estudo apresentou limitação em relação a amostragem, portanto se faz necessário futuros estudos para aumentar a representatividade dos resultados obtidos. No entanto, esses resultados contribuem para orientar as ações de Educação Alimentar e Nutricional nos projetos pedagógicos para prevenção de transtornos alimentares.
- ItemAcesso aberto (Open Access)Obesidade induzida após o desmame potencializa o efeito nefrotóxico da cisplatina(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-10-31) Ribeiro, Rosemara Silva [UNIFESP]; Boim, Mirian Aparecida [UNIFESP]; http://lattes.cnpq.br/8916858915652849; http://lattes.cnpq.br/6160112679243206; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Overweight establishes a charge on the kidney resulting in increased glomerular filtration rate (GFR) and renal hypertrophy may accelerate the damage of renal function. The renal effects of obesity in adult individual are well explored, less is known on the impact of childhood obesity in the kidney in adult life, and if this event can exacerbate the renal response to an acute injury. The objectives of this study were: evaluate the impact of the obesity established in mice during childhood on renal function in adult life and evaluate if metabolic condition potentiate the nephrotoxic effects of cisplatin. C57BL/6 mice at 21 days age (postweaning) were divided into group control (CT), fed with standard diet, and high fat diet group (HF), fed with high fat diet. After 9 weeks the animals were divided into groups: CT, CT treated with cisplatin (CTCis), HF and HF treated with cisplatin (HFCis). Cisplatin was administered in single dose of 20 mg/kg (i.p.). After 72 hours the animals were anesthetized and blood and tissues (kidneys and visceral fat) were used for biochemical, molecular and histology analysis. The HF group exhibited higher body weight gain, increased visceral adiposity, hyperkalemia, sodium retention, glomerular hyperfiltration, proteinuria and intrarenal overexpression of the pro oxidant enzyme, gp91phox, indicating renal function responses to the obesity. Cisplatin induced AKI with reduced GFR in both groups, but the effect was exacerbated in obese animals with reduction of 92% versus 31% in the CTCis group, resulting in an expressive serum creatinine and urea accumulation. The HFCis group exhibited systemic and intrarenal inflammation significantly higher than the non obese animals. These results suggest that obese animals were more susceptible to the nephrotoxic effects induced by cisplatin resulting in greater severity of AKI.