Parâmetros nutricionais pré-operatórios para pacientes após cirurgia bariátrica

Nenhuma Miniatura disponível
Data
2019
Autores
Jamil, Liliane Carvalho [UNIFESP]
Orientadores
Ferreira, Lydia Masako [UNIFESP]
Tipo
Dissertação de mestrado
Título da Revista
ISSN da Revista
Título de Volume
Resumo
Introduction: Surgical outcomes in post bariatric patients are strongly influenced by the patient's nutritional status. Despite the extensive literature, in practice, follow-up management and nutritional preparation for bariatric patients undergoing subsequent surgeries present great variation. There is a need to standardize and summarize post bariatric nutritional recommendations in order to optimize preparation of patients for following surgeries. Objective: To define the preoperative nutritional parameters for post bariatric patients and create an assessment tool based on the current recommendations. Method: A review of the literature was carried out in the Health Information databases of the National Library of Medicine (MEDLINE), the electronic library of the Electronic On-line Library (SciELO) in Latin American and Caribbean Literature in Health Sciences (LILACS and Embase from January 2008 to October 2018 with use of the following terms: bariatric surgery, nutritional status, trace elements, nutritional physiological phenomena, postoperative care, postoperative period. The agreement between two examiners was evaluated using the Kappa coefficient. The content of the selected articles was submitted to the thematic analysis. Recommendations found in this review were organized to create an assessment tool. Results: Recommendations regarding routine testing, prophylactic and therapeutic supplementation and multidisciplinary follow-up for post-bariatric patients were identified in the literature. Conclusion: Preoperative nutritional parameters for post bariatric patients were defined and organized in an assessment tool.
Introdução: O resultado cirúrgico em pacientes pós-bariátrica é fortemente influenciado pelo estado nutricional do paciente. Apesar da extensa literatura, na prática, as condutas quanto ao preparo nutricional destes pacientes para cirurgias subsequentes apresentam grande variação. Existe a necessidade de uniformização das recomendações nutricionais após cirurgia bariátrica para otimizar o manejo e preparo destes pacientes. Objetivo: Definir os parâmetros nutricionais pré-operatórios para pacientes submetidos à cirurgia bariátrica e organizá-los em uma ferramenta de avaliação clínica. Métodos: Foi realizada uma revisão sistematizada da literatura nas bases de dados Health Information from the National Library of Medicine (MEDLINE), Scientific Eletronic Library On-line (SciELO) na Literatura Latino-Americana e do Caribe em Ciências da Saúde (LILACS) e Embase no período de janeiro de 2008 a outubro de 2018 utilizando os descritores cirurgia bariátrica, estado nutricional, micronutrientes, fenômenos fisiológicos da nutrição, cuidados pós-operatórios, período pós-operatório. A concordância entre dois examinadores foi avaliada utilizando do coeficiente Kappa e o conteúdo foi submetido à análise temática. As recomendações encontradas foram utilizadas para a criação da ferramenta de avaliação clínica. Resultados: Foram identificadas na literatura recomendações nutricionais quanto à suplementação profilática e terapêutica, exames de rotina e acompanhamento multidisciplinar para pacientes pós-bariátrica. Conclusão: Foram definidos parâmetros nutricionais pré-operatórios para pacientes submetidos à cirurgia bariátrica e criada uma ferramenta de avaliação clínica.
Descrição
Citação