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dc.contributor.authorBiral, Adriana Manrubia [UNIFESP]
dc.contributor.authorTaddei, Jose Augusto de Aguiar Carrazedo [UNIFESP]
dc.contributor.authorPassoni, Daniela Forlin [UNIFESP]
dc.contributor.authorPalma, Domingos [UNIFESP]
dc.date.accessioned2015-06-14T13:45:15Z
dc.date.available2015-06-14T13:45:15Z
dc.date.issued2013-02-01
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732013000100004
dc.identifier.citationBIRAL, Adriana Manrubia; TADDEI, José Augusto de Aguiar Carrazedo; PASSONI, Daniela Forlin e PALMA, Domingos. Cárie dentária e práticas alimentares entre crianças de creches do município de São Paulo. Rev. Nutr. [online]. 2013, vol.26, n.1, pp.37-48
dc.identifier.issn1415-5273
dc.identifier.urihttp://repositorio.unifesp.br/handle/11600/7598
dc.description.abstractOBJECTIVE: The present study investigated associations between the prevalence of dental caries and introduction of complementary foods in children aged 11 to 34 months attending daycare centers. METHODS: This cross-sectional study included 288 children from eight daycare centers in São Paulo, 2007. The modified decay-missing-filled index, used for diagnosis, was investigated by a team of three trained dentists aiming at precision and accuracy. Food introduction was assessed using a pre-codified and pre-tested questionnaire. The Chisquare test was used to quantify associations and logistic regression models (p<0.05) were adjusted for multivariate analysis. RESULTS: The sample consisted of 228 children aged 11 to 34 months (M=24 months, SD=6.02). Of these, 53.9% were male and 57.45% attended philanthropic daycare centers. Seventy-seven percent of the sample had modified decay-missing-filled index ≥1 and the average modified decay-missing-filled index of the population is 3.8. Significant risk factors according to modified decay-missing-filled index were being male (OR=1.815, p=0.03) and paternal formal education of less than eight years (OR=1.94, p=0.02). The logistic regression model identified the exposure to simple carbohydrates as an independent risk factor, after controlling for the effects of sex and parental educational. Such exposure increased the chances of having modified decay-missing-filled index ≥1 by 2.5 times. CONCLUSION: Special attention should be given to this group of individuals, implementing preventive policies in oral health and building healthy food habits in daycare centers.en
dc.description.abstractOBJETIVO: Este estudo tem como objetivo avaliar associações entre a cárie dentária e a introdução de alimentos complementares em crianças de 11 a 34 meses matriculadas em creches. MÉTODOS: Trata-se de estudo transversal com 288 crianças de oito creches do município de São Paulo, realizado em 2007. Para o diagnóstico da cárie dentária foi utilizado o Índice de Cárie Modificado, que foi investigado por uma equipe de três cirurgiãs-dentistas treinadas quanto à precisão e acurácia. A introdução de alimentos foi avaliada por meio de questionário pré-codificado e pré-testado. Para quantificar as associações foi utilizado o teste Quiquadrado. Para análise multivariada foram ajustados modelos de regressão logística (p<0,05). RESULTADOS: Foram examinadas 228 crianças com idade entre 11 e 34 meses (M=24 meses; Dp=6,02), das quais 53,9% eram do sexo masculino e 57,45% frequentavam creches filantrópicas. A maioria da amostra (77,0%) apresentou Índice de Cárie Modificado igual ou superior a 1, enquanto o índice médio encontrado foi de 3,8 cáries por criança. Como fatores de risco significantes, foram identificados o sexo masculino (OR=1,815; p=0,03) e a escolaridade paterna inferior a oito anos (OR=1,94; p=0,02). O modelo de regressão logística identificou a exposição a carboidratos simples como fator de risco independente após o controle dos efeitos de sexo e escolaridade paterna, responsável por aumento de 2,5 vezes nas chances de apresentar o Índice de Cárie Modificado igual ou superior a 1. CONCLUSÃO: Atenção especial deve ser dada a esse grupo de indivíduos, adotando-se políticas preventivas em saúde bucal e formação de hábitos alimentares saudáveis nas creches.pt
dc.format.extent37-48
dc.language.isopor
dc.publisherPontifícia Universidade Católica de Campinas
dc.relation.ispartofRevista de Nutrição
dc.rightsAcesso aberto
dc.subjectDental cariesen
dc.subjectFeeding behavioren
dc.subjectChilden
dc.subjectFood habitsen
dc.subjectCárie dentáriapt
dc.subjectComportamento alimentarpt
dc.subjectCriançaspt
dc.subjectHábitos alimentarespt
dc.titleCárie dentária e práticas alimentares entre crianças de creches do município de São Paulopt
dc.title.alternativeDental caries and food practices among children attending daycare centers in the city of São Paulo, Brazilen
dc.typeArtigo
dc.contributor.institutionUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.description.affiliationUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Escola Paulista de Medicina Departamento de Pediatria
dc.description.affiliationUnifespUNIFESP, EPM, Depto. de Pediatria
dc.identifier.fileS1415-52732013000100004.pdf
dc.identifier.scieloS1415-52732013000100004
dc.identifier.doi10.1590/S1415-52732013000100004
dc.description.sourceSciELO
dc.identifier.wosWOS:000316124200004


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