Grupos de alimentos para investigação de risco para diabetes tipo 2 e doenças associadas

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Date
2011-09-01Author
Nishimura, Renata Yumi
Damião, Renata
Gimeno, Suely Godoy Agostinho [UNIFESP]
Ferreira, Sandra Roberta Gouvea [UNIFESP]
Sartorelli, Daniela Saes
Type
ArtigoISSN
1415-790XIs part of
Revista Brasileira de EpidemiologiaDOI
10.1590/S1415-790X2011000300017Metadata
Show full item recordAlternative Title
Food Groups for the investigation of risk of type 2 diabetes and associated diseasesAbstract
INTRODUCTION: The food groups conventionally applied in activities of nutritional counseling were established according to their macronutrient content. However, it does not consider recent scientific evidences of the association between food consumption and risk of developing non-communicable chronic diseases. OBJECTIVE: To propose food groups for the investigation of the association between food consumption and risk of developing type 2 diabetes and associated diseases among Japanese-Brazilians. METHODS: Cross-sectional analysis of baseline data of a lifestyle intervention study conducted among Japanese-Brazilians of Bauru, SP, Brazil, from 2005 to 2007. Food intake was assessed by three 24-hour recalls of 640 participants, both genders, aged 30 to 88 years old. RESULTS: Eighteen new food groups were proposed according to their quantity and quality of fat, carbohydrates, sodium, and fiber. CONCLUSION: The new food groups incorporate recent evidences of the association between diet and the risk of developing type 2 diabetes. INTRODUÇÃO: Os grupos de alimentos convencionalmente empregados em atividades de orientação nutricional foram estabelecidos de acordo com o seu teor de macronutrientes. Entretanto, não contemplam as evidências científicas recentes da associação entre consumo alimentar e risco de desenvolvimento de doenças crônicas não transmissíveis. OBJETIVO: Elaborar uma proposta de agrupamento de alimentos para a investigação da associação entre consumo alimentar e risco de desenvolvimento de diabetes tipo 2 e doenças associadas, em Nipo-Brasileiros. MÉTODOS: Análise transversal dos dados da linha de base de um estudo de intervenção no estilo de vida conduzido entre Nipo-Brasileiros de Bauru, SP, entre 2005 e 2007. A avaliação do consumo alimentar deu-se por meio da análise de três inquéritos recordatórios de 24 horas em 640 indivíduos, ambos os sexos, idade entre 30 e 88 anos. RESULTADOS: Foram propostos 18 novos grupos de alimentos considerando-se o teor e qualidade das gorduras e carboidratos, sódio e fibras CONCLUSÃO: Os novos grupos de alimentos incorporam evidências recentes da associação entre dieta e desenvolvimento de diabetes tipo 2.
Citation
Revista Brasileira de Epidemiologia. Associação Brasileira de Saúde Coletiva, v. 14, n. 3, p. 531-536, 2011.Keywords
foodfood consumption
food groups
food classification
diabetes mellitus, type 2
Japanese-Brazilians
alimentos
consumo alimentar
grupos de alimentos
classificação de alimentos
diabetes mellitus tipo 2
Nipo-Brasileiros
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