• RI - Unifesp
    • Documentos
    • Tutoriais
    • Perguntas frequentes
    • Atendimento
    • Equipe
    • português (Brasil)
    • English
    • español
  • Sobre
    • RI Unifesp
    • Documentos
    • Tutoriais
    • Perguntas frequentes
    • Atendimento
    • Equipe
  • English 
    • português (Brasil)
    • English
    • español
    • português (Brasil)
    • English
    • español
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Escola Paulista de Medicina (EPM)
  • Teses e Dissertações
  • PPG - Nutrição
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Escola Paulista de Medicina (EPM)
  • Teses e Dissertações
  • PPG - Nutrição
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Evolução da ingestão alimentar e do estado nutricional de crianças após a interrupção da dieta isenta de leite de vaca por teste negativo de desencadeamento oral

Thumbnail
View/Open
Tese de doutorado (1.326Mb)
Date
2021-09-10
Author
Faria, Dayane Pêdra Batista de [UNIFESP]
Advisor
Morais, Mauro Batista de [UNIFESP]
Type
Tese de doutorado
Metadata
Show full item record
Alternative Title
Evolution of food intake and nutritional status of children after interruption of cow's milk-free diet by negative oral challenge test
Abstract
Objetivo: avaliar a evolução da ingestão alimentar e do estado nutricional de crianças após a interrupção da dieta isenta de leite de vaca por teste negativo de desencadeamento oral. Método: estudo longitudinal, prospectivo, não controlado que incluiu 80 crianças com idade inferior a 5 anos que apresentaram teste negativo de desencadeamento oral aberto para leite de vaca. Ingestão alimentar e estado nutricional foram avaliados no dia do teste e após 30 dias. Ingestão alimentar foi comparada com as Dietary Reference Intakes (DRIs). Peso e estatura foram mensurados de acordo com as normas da Organização Mundial da Saúde no dia do teste e após 30 dias. Resultados: a média de idade dos pacientes foi 18,7±12,4 meses, sendo 58,7% do sexo masculino (47/80). Após interrupção da dieta de exclusão as crianças apresentaram aumento do consumo diário de energia (897,7 e 961,9 kcal; p<0,001), proteínas (35,5, e 41,1 g; p<0,001), carboidratos (125,7 e 130,3 g; p=0,042), cálcio dos alimentos (495,2 e 712,6 mg; p<0,001), cálcio dos alimentos e suplementos (516,2 e 722,9 mg; p<0,001), fósforo (463,1 e 680,5 mg; p<0,001) e vitamina D (7,6 e 8,8 mg; p=0,006). A proporção de pacientes com ingestão adequada de cálcio (alimentos e suplemento) segundo às DRIs aumentou de 50,0% para 66,3% (p=0,012). Os escores Z (n=76) no dia do teste e 30 dias após, foram, respectivamente, para peso/idade: - 0,6 e -0,4 (p<0,001), estatura/idade: -1,1 e -0,8 (p<0,001) e peso-estatura: -0,1± 1,1 e -0,1±1,0 (p=0,793). Os escores Z de peso- estatura e IMC-idade não apresentaram variação estatisticamente significante. Conclusão: a liberação das proteínas do leite de vaca na dieta promoveu aumento da ingestão de energia, proteínas, carboidratos, cálcio, fósforo e vitamina D, além de aumento nos escores Z de peso/idade e estatura/idade.
 
Objective: to evaluate the evolution of food intake and nutritional status of children after discontinuation of a cow's milk-free diet after a negative oral food challenge. Methods: longitudinal, prospective, uncontrolled study that included 80 children under 5 years of age had a negative open oral challenge test for cow's milk. Food intake and nutritional status were evaluated on the test day and after 30 days. Food intake was compared with Dietary Reference Intakes (DRIs). Weight and height were measured according to World Health Organization guidelines on the test day and after 30 days. Results: the mean age of patients was 18.7±12.4 months, with 58.7% male (47/80). After discontinuation of the elimination diet, the children showed daily consumption increase in energy (897.7 and 961.9 kcal; p<0.001), proteins (35.5, and 41.1 g; p<0.001), carbohydrates (125.7) and 130.3 g; p=0.042), calcium from foods (495.2 and 712.6 mg; p<0.001), calcium from foods and supplements (516.2 and 722.9 mg; p<0.001), phosphorus (463.1 and 680.5 mg; p<0.001) and vitamin D (7.6 and 8.8 mg; p=0.006). The proportion of patients with adequate calcium intake (food and supplement) according to DRIs increased from 50.0% to 66.3% (p=0.012). The Z scores (n=76) on the test day and 30 days after were, respectively, for weight-for-age: -0.6 and -0.4 (p<0.001), height-for-age: -1.1 and -0.8 (p<0.001) and weight-for-height: -0.1±1.1 and -0.1±1.0 (p=0.793). The Z scores for weight-height and BMI-age did not present a statistically significant variation. Conclusion: the release of cow's milk proteins in the diet promoted an increase in the intake of energy, proteins, carbohydrates, calcium, phosphorus, and vitamin D in addition to an increase in the Z-scores for weight-for-age and height-for-age.
 
Citation
FARIA, D. P. B. Evolução da ingestão alimentar e do estado nutricional de crianças após a interrupção da dieta isenta de leite de vaca por teste negativo de desencadeamento oral. São Paulo, 2021. 125 f. Tese (Doutorado em Nutrição) – Escola Paulista de Medicina, Universidade Federal de São Paulo, São Paulo, 2021.
Keywords
Hipersensibilidade a leite
Estado nutricional
Ingestão alimentar
Estatura
Desenvolvimento infantil
Sponsorship
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
URI
https://repositorio.unifesp.br/xmlui/handle/11600/62391
Collections
  • PPG - Nutrição [281]

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Submit Date

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us
Theme by 
Atmire NV