Browsing PPG - Alimentos, Nutrição e Saúde by Title
Now showing items 1-20 of 78
-
Abordagem dietética da alergia ao leite de vaca em crianças na perspectiva e nos estágios de mudança de comportamento de seus cuidadores
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2020-05-28)To know and understand the practices of the dietary approach from the perspective of children caregivers with ALV and to verify if the stages of behavior change of these caregivers correspond to their practices. Method: ...
-
Adesão Ao Programa Nacional De Alimentação Escolar: Fatores Associados E A Qualidade Nutricional Das Refeições
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2018-07-30)Introduction: The National School Feeding Program (PNAE) is considered one of the largest social policies in Brazil, through the provision of meals to all students in basic education, enrolled in the public school system. ...
-
Adiponectina: papel no processo inflamatório e na Esteatose Hepática Não-Alcóolica (EHNA) em adolescentes com obesidade, submetidos à terapia interdisciplinar
(Universidade Federal de São Paulo, 2018-12-17)Obesity Worldwide Represents A Public Health Problem, Compromising Life Expectancy In Children And Adolescents, Has Been Associated With Mortality And, Specifically, A Higher Risk Of Developing Diabetes And Cardiovascular ...
-
Alimentação e nutrição no projeto mais médicos para o Brasil
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-08-26)This dissertation is composed of theoretical reflection on the social space of the "field of food and culture" in Brazil articulated at empirical research conducted within this same social space. Starting from theoretical ...
-
Alimentos à base de cereais utilizados na alimentação infantil: estudo da composição nutricional e da rotulagem confrontada com a legislação vigente
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2019-06-13)Introduction: infant cereals are one of the first foods introduced into children's food because of their high energy value, sensory acceptability and easy digestibility. Food surveys suggest that early childhood feeding ...
-
Alimentos industrializados consumidos por crianças com alergia alimentar: um estudo da adequação da rotulagem em relação à legislação vigente
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2018-03-29)Introduction: The feeding of children with food allergies requires constant vigilance, mainly safety of the food they eat, given the clinical and nutritional consequences that may affect its growth and development, as well ...
-
Análise da atenção nutricional ao idoso na atenção primária à saúde
(Universidade Federal de São Paulo, 2017-09-28)Nutritional Care (NC) to the elderly is an important element for comprehensive health care in Primary Health Care (PHC), for its potential to act on the morbidity and mortality profile of the elderly population and to ...
-
Análise da inserção da agricultura familiar no Programa Nacional de Alimentação Escolar em municípios do estado de São Paulo
(Universidade Federal de São Paulo, 2021-07-05)Introdução: A valorização da agricultura familiar é fundamental para desenvolvimento de um sistema alimentar saudável. No Brasil, a integração da agricultura familiar (AF) no Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE), ...
-
Análise Das Ações De Educação Alimentar E Nutricional Em Municípios Do Brasil No Ano De 2010
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2017-06-07)The Brazilian School Nutrition Program (PNAE) is considered one of the largest and most comprehensive school feeding programs in the world, with one of the guidelines being the inclusion of Food and Nutrition Education as ...
-
A análise de risco nas regulações envolvidas na importação de alimentos: estudo integrado da regulação sanitária, do setor regulado e dos fiscais federais
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2019-07-11)The area of international food trade in Brazil presents itself in a complex international and national context with diverse actors and antagonistic interests, from the perspective of protection and security of the population ...
-
Análise do consumo de carne em um município do interior do Estado de São Paulo: estudo de base populacional, 2008 e 2014
(Universidade Federal de São Paulo, 2021-06-22)No Brasil, o consumo de carnes é comum em todas as regiões do País, sendo a carne bovina a mais consumida. A promoção da alimentação adequada quanto às dimensões nutricionais e ambientais pressupõe o monitoramento da ...
-
Análise do Estresse Oxidativo em indivíduos vegetarianos em comparação aos onívoros: uma revisão sistemática da literatura
(Universidade Federal de São Paulo, 2021-11-26)Considerado em tempos remotos como um possível hábito danoso à saúde humana, a dieta vegetariana se firmou ao longo da história como uma importante via de qualidade de vida e saúde em termos de prevenção e tratamento de ...
-
Análise dos efeitos da ingestão da polpa de juçara (euterpe edulis mart) sobre a atividade física espontânea e homeostase energética de camundongos alimentados com dieta hiperlipídica
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-08-23)Introduction: Obesity is considered a major public health issue, associated with metabolic, inflammatory and hemodynamic abnormalities. On the other hand, the consumption of proper amounts of fruit and vegetables with ...
-
Atenção nutricional ao excesso de peso sob a ótica da integralidade: diagnóstico e avaliação da atenção básica e de média complexidade em município do sudeste brasileiro
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-03-22)Background: Chronic noncommunicable diseases (NCDs) are the major public health problem in the world and overweight is one of its main causes and a modifiable risk factor. Prevention and control of this problem are part ...
-
Avaliação da ingestão de macro e micronutrientes em indivíduos praticantes de treinamento de força
(Universidade Federal de São Paulo, 2021-11-25)O fisiculturismo é uma modalidade esportiva a qual a performance depende de volume, definição e simetria da massa muscular esquelética, os atletas após meses de treinamento e preparação sobem em um palco e tem seus físicos ...
-
Avaliação Da Rede Social De Adolescentes Com Excesso De Peso E Sua Relação Com O Desempenho Durante O Tratamento No Centro De Recuperação E Educação Nutricional - Cren
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2018-06-28)Objective: To Use A Social Network Approach To Promote Food And Nutritional Security Of Overweight Children. Methods: The Present Study Follows A Methodology Of Qualitative Approach And Describes The Design And The ...
-
Avaliação de um programa de alimentação saudável nas famílias atendidas pela Pastoral da Criança: estudo de intervenção no município de Limeira, SP
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2019-04-25)This is a intervention study, whose objective is to evaluate the healthy diet program on the families served by the pastoral da criança, in the city of Limeira, São Paulo. The sample was selected for convenience from ...
-
Avaliação do impacto de estratégias de marketing social utilizadas em uma intervenção no ambiente alimentar, sobre a aquisição de alimentos saudáveis em pequenos comércios
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-07-28)Introduction: The high consumption of low nutritional quality foods is a current overview, encompassing social, individual, economic and cultural. Nutritional intervention in the environment to improve the availability of ...
-
Avaliação Do Inibidor De Peroxirredoxina 1 E Derivados De Quercetina Sobre As Atividades Farmacológicas Induzidas Pela Spla2 De Bothrops Jararacussu
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2017-10-17)The present work evaluated the relationship between the structure and function of four quercetins (3-O-Methylquercetin, Rhamnetin, Rhamnazin and Quercetin) in relation to the inhibitory activity of sPLA2 from Bothrops ...
-
Avaliação do potencial anti-inflamatório e antioxidante do extrato de juçara (Euterpe edulis Martius) em células neurais tratadas com Lipopolissacarídeo (LPS)
(Universidade Federal de São Paulo, 2020-05-14)Introdução: O consumo de dieta hiperlipídica desencadeia uma inflamação de baixa intensidade em tecidos centrais, através da ativação do receptor toll-like 4, além de estabelecer um ambiente de estresse oxidativo (EO). ...