Browsing PPG - Alimentos, Nutrição e Saúde by Issue Date
Now showing items 1-20 of 78
-
Desenvolvimento e validação de instrumento para avaliar o impacto de um programa de intervenção no ambiente alimentar nos comércios de varejo de alimentos
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-02-18)Introduction: Interventions to increase access to healthy foods developed in small food stores have been effective strategies in promoting eating habits to prevent and combat obesity and other chronic diseases worldwide. ...
-
Consumo da alimentação oferecida nas escolas públicas brasileiras e sua relação com fatores sociodemográficos e práticas alimentares: resultados da pesquisa nacional de saúde do escolar 2012
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-02-26)INTRODUTION: The National School Food Program (PNAE) is one of the oldest programs in Brazil's food and nutrition security, with nationwide coverage, which serves all students enrolled in public schools in the country. The ...
-
Atenção nutricional ao excesso de peso sob a ótica da integralidade: diagnóstico e avaliação da atenção básica e de média complexidade em município do sudeste brasileiro
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-03-22)Background: Chronic noncommunicable diseases (NCDs) are the major public health problem in the world and overweight is one of its main causes and a modifiable risk factor. Prevention and control of this problem are part ...
-
Evolução do estado nutricional de crianças com tumores do sistema nervoso central durante o primeiro ano do tratamento antineoplásico
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-03-24)Aim: to evaluate the nutritional status of children with central nervous system tumors during the first year of antineoplastic treatment. Methods: A retrospective cohort study included 30 children aged between 2 and 10 ...
-
Composição nutricional de frutas da biodiversidade brasileira e seu emprego na alimentação escolar na Região Sudeste
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-04-25)The objectives of this study were to compile the nutritional composition data of five native fruit species from biodiversity and evaluate the inclusion of these and other fruit trees in school feeding in the Southeast ...
-
Estado nutricional ao diagnóstico oncológico como possível marcador do excesso de peso em crianças e adolescentes sobreviventes do câncer
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-04-28)Obesity is a late effect recognized in survivors of childhood cancer, but news studies have shown that the most recent survivors, no different from population estimates and suggest that external factors, as well as the ...
-
Habitus, prática e percepção de risco de doenças transmitidas por alimentos: trajetórias de trabalhadores do comércio ambulante por um olhar etnográfico
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-04-29)INTRODUCTION: The relationship between the food handler and the environment is intrinsic to the work process, and this professional may be responsible for outbreaks of foodborne illness. Knowing the habitus of the handlers ...
-
Validação do indicador de qualidade para cardápios da alimentação escolar
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-06-24)The improvement quality of the school meals is a Food and Nutrition Security strategy seeing as the school is an environment that promotes healthy food habits. The Index of School Food Menu Quality - IQCAE was developed ...
-
Pão sem glúten enriquecido com inulina: um estudo de otimização do novo produto e de comparação das suas propriedades físicas, aceitabilidade, vida de prateleira e resposta glicêmica com as de pães convencionais
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-07-11)This study aims to define the appropriate levels of inulin and water in order to add technological, nutritional and functional quality to gluten-free breads (GFB). The central composite design was used, with variations of ...
-
Efeito da adição de psyllium (plantago ovata) na qualidade e na resposta glicêmica de pães sem glúten
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-07-26)This study aims to simultaneously improve the technological, sensorial and nutritional quality of gluten-free bread (GFB) by the addition of psyllium to the formulation. A 22 full factorial design was used to investigate ...
-
Avaliação do impacto de estratégias de marketing social utilizadas em uma intervenção no ambiente alimentar, sobre a aquisição de alimentos saudáveis em pequenos comércios
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-07-28)Introduction: The high consumption of low nutritional quality foods is a current overview, encompassing social, individual, economic and cultural. Nutritional intervention in the environment to improve the availability of ...
-
Análise dos efeitos da ingestão da polpa de juçara (euterpe edulis mart) sobre a atividade física espontânea e homeostase energética de camundongos alimentados com dieta hiperlipídica
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-08-23)Introduction: Obesity is considered a major public health issue, associated with metabolic, inflammatory and hemodynamic abnormalities. On the other hand, the consumption of proper amounts of fruit and vegetables with ...
-
Efeito da terapia interdisciplinar no consumo de alimentos palatáveis e nos sintomas de transtorno de compulsão alimentar periódica em indivíduos obesos
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-08-26)Introduction: Obesity prevalence has risen steadily in most industrialized and developed countries and a major determinant of this pandemic relates to excessive food intake. The palatability of food can be an important ...
-
Alimentação e nutrição no projeto mais médicos para o Brasil
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-08-26)This dissertation is composed of theoretical reflection on the social space of the "field of food and culture" in Brazil articulated at empirical research conducted within this same social space. Starting from theoretical ...
-
Investigação do potencial preventivo do extrato de maçã contra os danos induzidos pelo cádmio em parâmetros reprodutivos de ratos wistar
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2016-11-28)Aims: Check the effects of previous consumption of apple extract on reproductive parameters of cadmium-exposed male rats. Methods: A total of 40 male adult Wistar rats (90 days) were distributed in the following groups: ...
-
Composição centesimal, de minerais e bioativos, de frutas da biodiversidade brasileira, provenientes da Região Sudeste
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2017-02-17)Brazil concentrates a range of natural resources in its territory, especially in its biological diversity. This biodiversity is responsible for the infinity of species with great potential food, but little explored and / ...
-
Suplementação Com A Polpa Do Fruto De Juçara (Euterpe Edulis Mart) Durante A Gestação E Lactação Sobre A Inflamação E Expressão Da Proteína Desacopladora 1 (Ucp-1) No Tecido Adiposo Marrom E Função Mutagênica No Fígado Da Prole Aos 21 Dias
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2017-03-17)Introduction: The fruit of the jussara palm (Euterpe edulis Mart.) is a species native to Brazil. Studies investigating jussara consumption are least explored at literature, especially under fetal metabolic programming. ...
-
Implementação da estratégia NUTRISUS: a experiência de quem fez
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2017-04-10)Entre as causas de anemia em mulheres e crianças no mundo, aproximadamente 50% e 42% respectivamente estão relacionadas à deficiência de ferro, podendo variar de acordo com a região. Crianças entre os 6-24 meses passam a ...
-
Ingestão alimentar entre crianças e adolescentes com excesso de peso: o que mostra o perfil de ácidos graxos da dieta em relação ao grau de processamento de alimentos
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2017-04-26)Diet for overweight children and adolescents is aimed at reducing adipose tissue without compromising the supply of nutrients and bioactive compounds necessary for growth and development. It has been shown that fat intake ...
-
Razão Ômega-6:Ômega-3 na dieta segundo variáveis sociodemográficas, alimentares e de saúde: estudo de base populacional em Campinas
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2017-06-05)Although the effect of diet on health status is widely recognized, few studies have evaluated the profile of fat consumption by the Brazilian population. The imbalance in the consumption of omega-6:omega-3 (n6:n3) fatty ...