Search
Now showing items 1-10 of 46
Desenvolvimento e validação de uma equação de predição de gasto energético de repouso em pacientes com doença renal crônica
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2020-05-06)
Introduction: Determination of resting energy expenditure (REE) is essential for the nutritional treatment of patients with chronic kidney disease (CKD). The equipment available for this purpose is expensive and traditional ...
Intervenção semipresencial interdisciplinar e terapia cognitivo comportamental como promotores do emagrecimento em mulheres com obesidade
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2020-12-07)
Introduction: Obesity is a fast-spreading disease, which has a negative impact on the physical, mental, and emotional quality of life; therefore, the validation of intervention patterns promoting greater awareness and ...
Práticas de alimentação complementar, estado nutricional e ingestão alimentar de lactentes em dieta de eliminação das proteínas do leite de vaca
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2020-06-25)
Objective: evaluate complementary feeding practices, dietary intake and classification of the nutritional status of infants on a cow’s milk protein elimination diet, as compared to a control group. Methodology: cross-sectional ...
Relação dos cardápios ofertados no Programa Nacional de Alimentação Escolar com os marcadores de consumo alimentar de estudantes dos municípios da Baixada Santista - SP
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2020-12-18)
The National School Lunch Program (PNAE) began in the 1950s as part of the National Food Campaign (CNA), and is considered the largest food and nutrition program in the country. The institution of Law 11,947 in 2009 along ...
Novas fronteiras no combate à obesidade: educação em saúde digital como coadjuvante no processo clínico interdisciplinar para o tratamento de obesidade e da síndrome metabólica
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2020-07-20)
Introduction: The growing number of people affected by overweight and obesity increases the demand for the development of models of fitness for lifestyle based on their risk factors such as metabolic syndrome and comorbidities, ...
Avaliação dos efeitos da ovariectomia sobre parâmetros metabólicos e comportamentais em ratas
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2020-02-19)
Menopause is often accompanied by visceral obesity, as well as metabolic and behavioral alterations not completely understood. Additionnaly, high-fat intake may influence the menopause effects. We used a rat model to explore ...
Avaliação da implementação de um programa de intervenção no ambiente alimentar em pequenos comércios de varejo de alimentos localizados em uma região de baixo nível socioeconômico
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2020-02-10)
Background: Intervention at food environment are being described as promising in promoting healthy eating, demonstrated by the increase in the availability of healthy foods, changes in psychosocial factors and improvement ...
Perfil de hormônios e lipídios circulantes em pacientes com lipodistrofia generalizada congênita em resposta à ingestão alimentar
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2020-07-31)
Patients with congenital generalized lipodystrophy (CGL) are not able to store lipids in the adipose tissue, which causes hypoleptinemia, increased appetite, ectopic fat deposition and lipotoxicity. However, a direct ...
Avaliação do estado nutricional e do padrão alimentar atual e pregresso de crianças pré-escolares
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2020-02-14)
The prevalence of overweight and obesity in childhood increased in the last years. Early introduction of unhealthy foods like ultra-processed foods (UPF) may result in increased consumption in subsequent years. Such an ...
Percepção de risco de acidentes de trabalho e o viés otimista na perspectiva do trabalhador de unidade de alimentação e nutrição: um estudo sobre o uso de equipamentos de proteção individual
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2020-11-26)
A hipótese deste estudo é que o trabalhador de Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN) treinado para o uso de Equipamento de Proteção Individual (EPI) tem um conhecimento correto sobre a importância do EPI mas negligencia ...