Epilepsy and sudden unexpected death in epilepsy?: Eat more fish! A group hypothesis

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Data
2009-09-01
Autores
Cysneiros, Roberta Monterazzo [UNIFESP]
Terra, Vera Cristina
Machado, Helio Rubens
Arida, Ricardo Mario [UNIFESP]
Albuquerque, Marly de [UNIFESP]
Scorza, Carla Alessandra [UNIFESP]
Cavalheiro, Esper Abrão [UNIFESP]
Scorza, Fulvio Alexandre [UNIFESP]
Orientadores
Tipo
Artigo
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Resumo
Epilepsy is the commonest serious neurological disorder and individuals with epilepsy are at higher risk of death than the general population and sudden unexpected death in epilepsy (SUDEP) is the most important direct epilepsy-related cause of death. Potential pathomechanisms for SUDEP are unknown, but it is very probable that cardiac arrhythmias during and between seizures play a potential role. The ultimate goal of SUDEP research is to develop methods to prevent it and nutritional aspects such as omega-3 fatty acid deficiency may have an interesting role in this scenario. Omega-3 fatty acids reduce the risk of cardiovascular mortality and are important for treating or preventing some neurological diseases, including epilepsy. A dietary modification or nutritional supplements increasing the ingestion of omega-3 fatty acids may help to ''save the brain.
A epilepsia é uma das doenças neurológicas sérias mais comuns e está associada a um maior risco de morte do que o observado na população geral e a morte súbita em epilepsia é uma importante causa de morte relacionada à epilepsia. Os potenciais patomecanismos da morte súbita em epilepsia são desconhecidos, mas é bastante provável que arritmias cardíacas durante ou entre as crises tenham um papel preponderante. O objetivo final das pesquisas em morte súbita em epilepsia é o desenvolvimento de métodos que levem à sua prevenção e aspectos nutricionais, como a deficiência de ômega-3 pode ter um papel interessante neste contexto. A suplementação com ômega-3 reduz o risco de mortalidade de origem cardiovascular e é importante no tratamento e prevenção de algumas doenças neurológicas, incluindo a epilepsia. A modificação dietética ou a suplementação nutricional aumentando a ingesta de ômega-3 pode ajudar a salvar o cérebro.
Descrição
Citação
Arquivos de Neuro-Psiquiatria. Academia Brasileira de Neurologia - ABNEURO, v. 67, n. 3b, p. 927-929, 2009.
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