A influência de uma refeição proteica sobre o efeito térmico da alimentação em indivíduos obesos portadores da síndrome da apneia obstrutiva do sono
Data
2015-03-31
Tipo
Dissertação de mestrado
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Resumo
OBJETIVOS: Comparar o efeito térmico da alimentação (ETA), o quociente respiratório (QR), o perfil lipídico e glicídico em resposta a refeições com maior teor de proteínas e carboidratos em indivíduos obesos com apneia do sono (AOS). MÉTODOS: Neste estudo randomizado e cego, 29 voluntários adultos obesos com AOS (IMC maior ou igual 30kg/m², IAH maior ou igual 15 eventos/hora) foram submetidos a duas refeições contendo maior teor de proteínas (GPTN) ou de carboidratos (GCHO). Após o consumo das refeições, foram realizadas avaliações do ETA e do QR por um período de cinco horas. Coletas de sangue foram realizadas antes, 30, 60, 90, 120, 180 e 240 minutos após o consumo da refeição teste para avaliação do perfil glicídico e lipídico. Os valores do ETA, do QR e dos parâmetros sanguíneos de ambos os grupos foram avaliados por meio do teste de GLM e da área sob a curva. RESULTADOS: Não houve diferenças estatisticamente significantes para nenhuma das variáveis do ETA. Este resultado também foi obtido para as análises do perfil lipídico, glicídico e do QR. CONCLUSÃO: O consumo de uma refeição com teor moderado de proteínas não foi capaz de promover uma maior elevação no ETA nem de gerar respostas diferentes do QR, do perfil lipídico e glicídico em indivíduos obesos com AOS em comparação a uma refeição com maior quantidade de carboidratos.
AIM: The aim of this study was to compare the thermic effect of food, the respiratory quotient, lipid profile and glucose profile in response to meals with higher levels of protein and carbohydrates in obese subjects with obstructive sleep apnea (OSA). METHODS: In this randomized, blind study, 29 obese adult volunteers with AOS (IMC greater than or equal to 30kg / m², IAH greater than or equal to 15 events / hour) underwent two meals containing higher protein content (GPTN) or carbohydrates (GCHO). After intake of meals, evaluations were carried out thermic effect of food and respiratory quotient for a period of five hours. Blood samples were taken before and 30, 60, 90, 120, 180 and 240 minutes after to evaluate the glucose and lipid profile. The values of thermic effect of food, respiratory quotient and blood parameters of both groups were analyzed by GLM test and the area under the curve. RESULTS: There were no significant differences for any of effect thermic of food variables. This result was also obtained for analysis of lipid profile, glucose profile and respiratory quotient. CONCLUSION: The consumption of a meal with moderate protein content was not able to promote greater increase in effect thermic of food or to generate different responses of the effect thermic of food, the lipid profile and glucose profile in obese subjects with OSA compared to a meal with higher amounts of carbohydrates.
AIM: The aim of this study was to compare the thermic effect of food, the respiratory quotient, lipid profile and glucose profile in response to meals with higher levels of protein and carbohydrates in obese subjects with obstructive sleep apnea (OSA). METHODS: In this randomized, blind study, 29 obese adult volunteers with AOS (IMC greater than or equal to 30kg / m², IAH greater than or equal to 15 events / hour) underwent two meals containing higher protein content (GPTN) or carbohydrates (GCHO). After intake of meals, evaluations were carried out thermic effect of food and respiratory quotient for a period of five hours. Blood samples were taken before and 30, 60, 90, 120, 180 and 240 minutes after to evaluate the glucose and lipid profile. The values of thermic effect of food, respiratory quotient and blood parameters of both groups were analyzed by GLM test and the area under the curve. RESULTS: There were no significant differences for any of effect thermic of food variables. This result was also obtained for analysis of lipid profile, glucose profile and respiratory quotient. CONCLUSION: The consumption of a meal with moderate protein content was not able to promote greater increase in effect thermic of food or to generate different responses of the effect thermic of food, the lipid profile and glucose profile in obese subjects with OSA compared to a meal with higher amounts of carbohydrates.
Descrição
Citação
DEL RE, Mariana Pantaleão. A influência de uma refeição proteica sobre o efeito térmico da alimentação em indivíduos obesos portadores da síndrome da apneia obstrutiva do sono. 2015. 70 f. Dissertação (Mestrado em Psicobiologia) - Escola Paulista de Medicina, Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), São Paulo, 2015.