Eating practices, nutritional status and constipation in patients with Rett syndrome

Eating practices, nutritional status and constipation in patients with Rett syndrome

Alternative title Práticas alimentares, estado nutricional e constipação intestinal na síndrome de Rett
Author Schwartzman, Flavia Autor UNIFESP Google Scholar
Vítolo, Márcia Regina Google Scholar
Schwartzman, José Salomão Google Scholar
Morais, Mauro Batista de Autor UNIFESP Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Federal Faculty of Medical Sciences Department of Public Health
Mackenzie Presbyterian University Program on Development Disorders
Abstract BACKGROUND: Disturbance in chewing, swallowing and digestive motility may predispose to feeding and nutritional abnormalities in patients with Rett syndrome. OBJECTIVE: To evaluate the dietary habits, nutritional status and the prevalence of constipation in patients with classical Rett syndrome. METHODS: Twenty seven female patients between the ages of 2.6 and 21.8 years were studied. The following parameters were evaluated: food register, weight, height and intestinal movement characteristics. Weight and height were compared with the National Center for Health Statistics standards. RESULTS: The inability to ingest solid foods was observed in 80.8% of the patients. A height-to-age deficit was observed in 13 (48.1%) of the girls, being more intense in patients at stage IV. Weight-for-height deficit was found in 10 (37.0%) patients, 15 (55.6%) showed normal weight and 2 (7.4%) were overweight for their height. The median ingestion of energy, according to weight-for-height, was equal to 106.6%. Insufficient iron ingestion was observed in 63.0% and insufficient calcium in 55.6% of the patients. Constipation was verified in 74.1% of the patients and did not show a relationship with the quantity of fiber in the diet. CONCLUSION: Various nutritional problems, as well as, intestinal constipation were observed in these patients with Rett syndrome, and they must be considered in the multidisciplinary therapeutic planning of these individuals.

RACIONAL: Distúrbios na mastigação, deglutição e motilidade digestiva podem predispor pacientes com síndrome de Rett à ocorrência de anormalidades nutricionais. OBJETIVOS: Avaliar as práticas alimentares, o estado nutricional e a prevalência de constipação na síndrome de Rett clássica. MÉTODOS: Estudaram-se 27 pacientes do sexo feminino, com idade entre 2,6 e 21,8 anos. Avaliaram-se os seguintes parâmetros: registros alimentares, peso, estatura, características do hábito intestinal. Peso e estatura foram comparados com os valores do Centro Nacional para Estatísticas da Saúde (EUA). RESULTADOS: Incapacidade para ingerir alimentos sólidos foi observada em 80,8% das pacientes. Déficit de estatura foi observado em 13 (48,1%) meninas, sendo mais intenso nas pacientes no estágio IV. Déficit de estatura para a idade foi observado em 13 (48,1%) pacientes. Em 10 (37,0%) pacientes encontrou-se déficit de peso para a estatura, 15 (55,6%) apresentaram peso normal e duas (7,4%) sobrepeso para a estatura. A ingestão mediana de energia, segundo o peso para a estatura foi igual a 106,6%. Ingestão insuficiente de ferro foi observada em 63% e de cálcio em 55,6% das pacientes. Constipação foi verificada em 74,1% das pacientes e não apresentou relação com a quantidade de fibra alimentar na dieta. CONCLUSÃO: Observou-se elevada ocorrência de problemas nutricionais e de constipação intestinal, que devem ser considerados no planejamento terapêutico multidisciplinar destinado às pacientes com síndrome de Rett.
Keywords Rett syndrome
Nutritional status
Deglutition disorders
Constipation
Síndrome de Rett
Estado nutricional
Transtornos de deglutição
Constipação intestinal
Language English
Date 2008-12-01
Published in Arquivos de Gastroenterologia. Instituto Brasileiro de Estudos e Pesquisas de Gastroenterologia - IBEPEGE Colégio Brasileiro de Cirurgia Digestiva - CBCD Sociedade Brasileira de Motilidade Digestiva - SBMD Federação Brasileira de Gastroenterologia - FBGSociedade Brasileira de Hepatologia - SBHSociedade Brasileira de Endoscopia Digestiva - SOBED, v. 45, n. 4, p. 284-289, 2008.
ISSN 0004-2803 (Sherpa/Romeo)
Publisher Instituto Brasileiro de Estudos e Pesquisas de Gastroenterologia - IBEPEGE Colégio Brasileiro de Cirurgia Digestiva - CBCD Sociedade Brasileira de Motilidade Digestiva - SBMD Federação Brasileira de Gastroenterologia - FBGSociedade Brasileira de Hepatologia - SBHSociedade Brasileira de Endoscopia Digestiva - SOBED
Extent 284-289
Origin http://dx.doi.org/10.1590/S0004-28032008000400005
Access rights Open access Open Access
Type Article
SciELO ID S0004-28032008000400005 (statistics in SciELO)
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/4724

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Name: S0004-28032008000400005.pdf
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Format: PDF
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