Browsing by Subject "Food Consumption"
Now showing items 1-10 of 19
-
Adesão Ao Programa Nacional De Alimentação Escolar: Fatores Associados E A Qualidade Nutricional Das Refeições
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2018-07-30)Introduction: The National School Feeding Program (PNAE) is considered one of the largest social policies in Brazil, through the provision of meals to all students in basic education, enrolled in the public school system. ...
-
Avaliação antropométrica, dietética e dos biomarcadores do metabolismo lipídico de pais de crianças e adolescentes com doenças reumáticas crônicas
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2019-11-28)Introduction: Chronic rheumatic diseases in children and adolescents increase short- and long-term cardiovascular risk. Thus, knowing the eating habits, biomarkers of lipid and glycidic metabolism and the lifestyle of ...
-
Avaliação do estado nutricional e do comportamento alimentar de adolescentes com fibromialgia
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2010-08-25)Objective: To evaluate the eating behavior and nutritional status of adolescents with fibromyalgia; relating their eating behavior to socio-economic, anthropometric and other variables related to the illness. Methods: In ...
-
Comparação do consumo alimentar em gestantes com diabetes mellitus gestacional com e sem doença hepática gordurosa não alcoólica
(Universidade Federal de São Paulo, 2021-08-23)Objetivo: Avaliar consumo alimentar de gestantes com Diabetes Mellitus Gestacional (DMG) e sua relação com Doença Hepática Gordurosa não Alcoólica (DHGNA). Métodos: Estudo descritivo transversal, realizado entre junho de ...
-
Consumo alimentar de adolescentes brasileiros, dentro e fora da escola: uma análise da Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar (PeNSE)
(Universidade Federal de São Paulo, 2020-12-04)Objetivo: verificar como se deu o consumo alimentar de adolescentes brasileiros ao longo do tempo, bem como verificar se características sociodemográficas, a presença da fome e a autoimagem corporal inteferem na adesão à ...
-
Consumo alimentar e condições de trabalho no corte manual de cana de açúcar no estado de São Paulo1
(Faculdade de Saúde Pública, Universidade de São Paulo.Associação Paulista de Saúde Pública., 2014-12-01)ObjectiveTo describe the working conditions and aspects related with food consumption amongst manual workers in sugar-cane crops intending to contribute to developing public policies towards workers’ health surveillance ...
-
Consumo de frutas e hortaliças por adultos em Ribeirão Preto, SP
(Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, 2010-08-01)OBJECTIVE: To assess fruit and vegetable intake by adults and identify sociodemographic and life style variables associated with this intake. METHODS: A population-based cross-sectional study was performed in the urban ...
-
Consumption of vegetables and their relation with ultra-processed foods in Brazil
(Revista de Saude Publica, 2018)OBJECTIVE: To characterize the household purchase and the individual consumption of vegetables in Brazil and to analyze their relation with the consumption of ultra-processed foods. METHODS: We have used data on the purchase ...
-
A contribuição do Programa Nacional de Alimentação Escolar à segurança alimentar e nutricional
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2021)Introduction: The Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE, National School Feeding Program) is one of the largest social policies in Brazil. The food offered at school benefits all students in public schools. One ...
-
Estudo Das Práticas Parentais De Alimentação Entre Pré-Escolares Brasileiros
(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2017-10-06)Background: The epidemic of childhood obesity has been progressing year after year and Brazil follows the same trend worldwide, reaching a percentage of 6.6% of overweight among preschoolers. This trend occurs because of ...