Navegando por Palavras-chave "consumo alimentar"
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- ItemAcesso aberto (Open Access)Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileiros(Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia, 2013-08-01) Cristofoletti, Maria Fernanda; Gimeno, Suely Godoy Agostinho [UNIFESP]; Ferreira, Sandra Roberta Gouvea [UNIFESP]; Cardoso, Marly Augusto; Universidade de São Paulo (USP); Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)OBJECTIVE: The aim of this study was to investigate the association between the consumption of processed meat with overall, abdominal, and overall with abdominal obesity in a Japanese-Brazilian population, which is known to be at cardiometabolic risk. SUBJECTS AND METHODS: A total of 329 men and 443 women aged ≥ 30 years were evaluated in a cross-sectional population-based survey. Diagnosis of overall obesity and abdominal obesity were based on the World Health Organization (WHO) criteria for Asians. Food intake was assessed by a validated food frequency questionaire. RESULTS: In men, processed meat intake was positively associated with overall with abdominal obesity (OR 2.97; 95%CI 1.13-7.78) after adjustment. In women, only the red meat group was associated with overall with abdominal obesity after adjustment (OR 0.47, 95%CI 0.23-0.96). CONCLUSION: Our results showed that high intakes of processed meats were associated with overall with abdominal obesity in male Japanese-Brazilians, but not in females.
- ItemSomente MetadadadosAvaliação da composição corporal e do consumo alimentar em mulheres com síndrome de turner(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2014-11-30) Torralbo, Daniela Fernandes [UNIFESP]; Lipay, Monica Vannucci Nunes Lipay [UNIFESP]; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Objetivo: Avaliar a composição corporal de mulheres com síndrome de Turner (ST) por meio de antropometria, impedanciometria e absortometria radiológica de dupla energia e avaliar a correlação entre os indicadores, e descrever o consumo alimentar destas mulheres. Métodos: Foram avaliadas 33 pacientes com ST (19 a 47 anos) com coleta de dados clínicos (idade, cariótipo, doenças associadas, uso de GH e terapia de reposição hormonal), bioquímicos (glicemia, perfil lipídico), antropométricos (peso, altura, circunferências da cintura e quadril, dobras cutâneas), de composição corporal (por meio da absortometria radiológica de dupla energia - DXA - e bioimpedância - BIA, utilizando equação de Guedes et col.) e do consumo alimentar (Questionário de Frequência Alimentar e Registro Alimentar). Foram calculados o Índice de Massa Corporal (IMC), o Índice de Adiposidade Corporal (IAC), a relação cintura/estatura (RC/Est), e o percentual de gordura (%G) por meio das equações de Jackson et col (JPW) e Durnin e Womersley (DW). Resultados: Não foram observadas alterações consistentes na glicemia e no perfil lipídico das pacientes avaliadas. Em média, o IMC foi de 25,2Kg/m²±5,1 (9,1% baixo peso, 42,4% eutrofia, 27,3% sobrepeso e 21,2% obesidade), o IAC: 35,1%±5,1, a RC/Est: 0,56±0,10. O %G estimado pela equação de JPW foi de 26,6%±7,0, e pela DW foi 31,4%±5,4. A média da massa magra estimada pela DXA e BIA foi 33,5Kg±5,8 e 35,2Kg±5,7, respectivamente. A massa gorda pela DXA foi 20,41Kg±8.05, e média de 36,7%±6,1 para o %G total. O método BIA apresentou boa concordância e alta homogeneidade com a DXA em estimar a massa magra (correlação de Pearson r=0,95; Índice de Correlação Intraclasse ICC=0,83), porém superestimou os resultados em relação a esse parâmetro (viés=1.73Kg; p<0,001). O IMC apresentou maior correlação com a massa gorda total (r=0,92), estimada pela DXA, seguido pela equação de JPW (r=0,91). A circunferência da cintura e a equação de DW foram os índices de maior correlação com a massa gorda do tronco (r=0,93 e r=0,91, respectivamente). O IAC foi o índice de menor correlação com a gordura corporal total (r=0,81) e do tronco (r=0,76). Quanto ao consumo alimentar, os grupos que tiveram maior frequência de consumo (em cinco ou mais dias da semana), foram cereais (100%), leguminosas (90,3%) e carnes (75%), seguidos de leite (48,5%); as frutas e hortaliças tiveram o menor percentual, de 24,2% e 30,3%, respectivamente. Os derivados de leite e o café são frequentemente consumidos duas vezes na semana (45,5%) e o café cinco ou mais dias da semana (72,7%). O grupo dos doces e açúcares, incluindo refrigerantes e suco artificial, apresentou 48,5% de frequência de consumo para cinco ou mais dias da semana. O consumo de ovos, oleaginosas e azeite mostrou se reduzido, e as frituras tiveram maior frequência de consumo de uma a duas vezes por semana (33,3%). A média do Valor Energético Total (VET) da dieta, estimado a partir dos registros alimentares, foi 1760,4 kcal/dia (±449,5), sendo 52,3% carboidratos, 31,5% lipídeos e 16,2% proteínas. A contribuição dos lipídeos e proteínas no VET foi alta em 44,83% e 55,2%, respectivamente. O consumo diário de fibras alimentares ficou abaixo do recomendado (12,2g±3,8). Conclusões: A equação de Guedes et col., por meio da bioimpedância, apresentou boa concordância com a DXA em estimar massa magra; o IMC foi o de maior correlação com a gordura corporal total, seguido pela equação de JPW e circunferência da cintura. Observou-se alto percentual de excesso de peso e a adoção de hábitos alimentares inadequados, caracterizados pelo baixo consumo de frutas e hortaliças, associados à elevada contribuição de lipídeos e proteínas no valor energético total da dieta.
- ItemSomente MetadadadosConsumo alimentar em adolescentes com diabetes tipo i: um estudo comparativo com indivíduos saudáveis(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2015-11-19) Grigolon, Ruth Bartelli [UNIFESP]; Claudino, Angelica de Medeiros Claudino [UNIFESP]; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Objetivos: Comparar o consumo alimentar de adolescentes com diabetes mellitus tipo I (DMI) com adolescentes saudáveis. Métodos: Trata-se de um estudo de caso controle com 50 adolescentes com DMI e 100 adolescentes saudáveis, do sexo feminino, com idade entre 11 e 16 anos. Dados de consumo alimentar, frequência dos grupos alimentares e de alimentos tipicamente consumidos foram obtidos pelo questionário de frequência alimentar da pirâmide alimentar. Para comparar as diferenças estatísticas entre os grupos foram utilizados teste-t, regressão linear múltipla e teste-z para proporções. Resultados: As adolescentes com DMI consumiram em média mais lipídios (32,9% vs 29,9%), e menos carboidratos (49,9% vs 54%) do que o GC. O consumo de cálcio, fibras, e do número de porções de frutas, hortaliças, leite e derivados, óleos e gorduras foi significativamente maior no grupo DMI, enquanto o de açúcares e doces foi menor. Foi observada uma baixa frequência diária de alimentos consumidos tipicamente por essa faixa etária, sendo que alguns destes alimentos, como sucos industrializados, balas/chicletes e embutidos estiveram presentes de forma mais significativa no GC (p<0,01). Conclusão: Adolescentes com DMI demandam atenção especial com relação à terapia nutricional visando o controle glicêmico e a prevenção de complicações médicas e comorbidades.
- ItemAcesso aberto (Open Access)Contribuições das práticas alimentares e inatividade física para o excesso de peso infantil(Sociedade de Pediatria de São Paulo, 2008-09-01) Rinaldi, Ana Elisa M.; Pereira, Avany Fernandes; Macedo, Célia Sperandeo; Mota, João Felipe [UNIFESP]; Burini, Roberto Carlos; Universidade Estadual Paulista (UNESP); Universidade Federal do Rio de Janeiro; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)OBJECTIVE: To review the literature in order to show how current feeding and physical activity practices may contribute to childhood overweight. DATA SOURCE: Ovid Journals, Highwire and SciELO, selecting original and review articles from 1997 to 2007, published in English and Portuguese. DATA SYNTHESIS: The periodic assessment of children nutritional status is important to diagnose their current health status and to predict their adult life prognosis. In Brazil, the prevalence of childhood obesity is progressively increasing in all social classes and its frequency varies from five to 18%, according to the region assessed. The association between the health, demographic and behavioral transition and the change in feeding practices can explain the increasing prevalence of childhood overweight. The current food consumption with high fat, sugar and sodium intake and low intake of whole cereals, fruits and vegetables associated to physical inactivity due to the excessive use of computers, electronic games and television may play a role in childhood obesity. This life style can be explained by changing family habits and school environment. CONCLUSIONS: These data suggest considerable influence of environmental factors, mainly nutritional habits and physical inactivity, on the increasing prevalence of childhood overweight.
- ItemAcesso aberto (Open Access)Densidade energética da dieta e sua relação com a presença de doenças crônicas não transmissíveis em idosos(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2015-06-23) Pimenta, Sabrina Pessoni [UNIFESP]; Ramos, Luiz Roberto Ramos [UNIFESP]; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Introduction: The energy density (ED) is defined as the amount of energy (kcal) per weight of food (grams). A decrease in the consumption of foods with high ED may help to reduce the total caloric value of the diet, preventing weight gain and the onset of chronic noncommunicable diseases (NCDs). Objectives: To assess the energy density of the diet and its relation to nutritional status, diabetes mellitus, dyslipidemia and hypertension and socio-demographic variables in the elderly, as well as to analyze the prevalence of NCD and identify the nutritional status and point out which meal higher and lower energy density. Methods: Cross-sectional study with the elderly, part of a cohort of Epidoso.Foi assessed the diets of 345 elderly through the Food Recall 24 hours. The ED of diet was calculated with all solid and liquid food, excluding drinks energy value less than 5 kcal/100g. To examine the relationship between ED diet and the presence of NCD used the chi-square test or Fisher's exact test extension. Results: There was no significant variation between the DE into tertiles and NCD, nutritional status, sex, age and education. The total energy of the diet is lower in older age groups and higher for men. DE was very similar in all age groups and both sexes. The highest and lowest average DE were found in the breakfast and evening snack, respectively. Most seniors who consumed a diet with amount of lipids above the recommended carbohydrate and lower than recommended, was the last tertile of energy density. Conclusions: We found a high prevalence for NCDs and females was significantly related to low birth weight and obesity. The average found DE was 1.14 kcal/g, showing no association with the NCD, nutritional status and sociodemographic variables. Most DE meal was breakfast.
- ItemAcesso aberto (Open Access)Folato, B6 e B12 na adolescência: níveis séricos, prevalência de inadequação de ingestão e alimentos contribuintes(Sociedade Brasileira de Pediatria, 2011-02-01) Steluti, Josiane; Martini, Lígia A.; Peters, Barbara S. E. [UNIFESP]; Marchioni, Dirce M. L.; Universidade de São Paulo (USP); Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)OBJECTIVE: To investigate serum concentrations and the prevalence of inadequate folate intake and also vitamin B6 and vitamin B12 intakes and to identify those foods that make a major contribution to intake levels of these nutrients. METHODS: This was a cross-sectional, observational study of adolescents of both sexes aged 16 to 19 years from the town of Indaiatuba, SP, Brazil. Data collection was by non-consecutive 3-day dietary record. The samples habitual diet was estimated by removing intraindividual variability, and the prevalence rates of inadequate intakes were calculated using the estimated average requirement as cutoff points. Biochemical assays for folate, vitamin B6 and vitamin B12 were conducted in accordance with the methods accepted in the literature. RESULTS: The study sample comprised 99 adolescents, the majority of whom were female (58.6%), with a mean age of 17.6 [standard deviation, (SD) 0.9]. Mean serum concentrations for folate, vitamin B6 and vitamin B12 were 9.2 (SD 3.4) ng/mL, 18.7 (SD 5.1) nmol/L and 397.5 (SD 188.4) pg/mL, respectively; and the prevalence rates of inadequate intake for these vitamins were 15.2, 10.2 and < 1%, respectively. The foods that made a major contribution to vitamin intakes were French bread, pasta and beans for folate; white rice, chicken and beef for vitamin B6; and lean beef, whole milk and fatty beef for vitamin B12. CONCLUSIONS: The prevalence rates of inadequate folate, vitamin B6 and vitamin B12 intakes were low, which is possibly the result of improved access to and availability of foods that are dietary sources of these vitamins. Beans, which are a part of the traditional Brazilian diet, remain one of the primary food items that contribute to folate intake, even after mandatory fortification with folic acid in Brazil.
- ItemAcesso aberto (Open Access)Grupos de alimentos para investigação de risco para diabetes tipo 2 e doenças associadas(Associação Brasileira de Saúde Coletiva, 2011-09-01) Nishimura, Renata Yumi; Damião, Renata; Gimeno, Suely Godoy Agostinho [UNIFESP]; Ferreira, Sandra Roberta Gouvea [UNIFESP]; Sartorelli, Daniela Saes; Universidade de São Paulo (USP); Universidade Federal do Triângulo Mineiro; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)INTRODUCTION: The food groups conventionally applied in activities of nutritional counseling were established according to their macronutrient content. However, it does not consider recent scientific evidences of the association between food consumption and risk of developing non-communicable chronic diseases. OBJECTIVE: To propose food groups for the investigation of the association between food consumption and risk of developing type 2 diabetes and associated diseases among Japanese-Brazilians. METHODS: Cross-sectional analysis of baseline data of a lifestyle intervention study conducted among Japanese-Brazilians of Bauru, SP, Brazil, from 2005 to 2007. Food intake was assessed by three 24-hour recalls of 640 participants, both genders, aged 30 to 88 years old. RESULTS: Eighteen new food groups were proposed according to their quantity and quality of fat, carbohydrates, sodium, and fiber. CONCLUSION: The new food groups incorporate recent evidences of the association between diet and the risk of developing type 2 diabetes.