Navegando por Palavras-chave "Vitaminas"
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- ItemSomente MetadadadosAtenuacao da toxicidade de metotrexato em ratos atraves da dieta(Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), 2000) Frutuoso, Claudia Regina da Silva [UNIFESP]O metotrexato, droga anti-neoplastica e imunossupressiva, induz efeitos colaterais toxicos em ratos alimentados com dieta elementar, resultando na morte de IOO por cento dos animais. Protecao pode ser obtida adicionando-se proteinas, em vez de aminoacidos, a dieta (protecao de 70 a l OO por cento), ou utilizando suplementacao com 2 por cento de glutamina na dieta elementar (protecao de 17 a 25 por cento). Foi demonstrado que grandes quantidades de vitamina A (600 mg/rato/dia), vitamina K3 e vitamina E protegem a mucosa do rato, bem como outros tecidos, do efeito do metotrexato. Na presente pesquisa, demonstramos que a suplementacao de dieta elementar com quantidades de vitaminas e minerais 4,1 vezes maiores daquelas recomendadas pelo American Institute of Nutrition, AIN 1993, propicia IOO por cento de protecao aos ratos. Os dados sugerem que a maior parte do efeito e devida as vitaminas. Espera-se que tais observacoes possam ter aplicacoes clinicas
- ItemAcesso aberto (Open Access)Pigmentos maculares(Conselho Brasileiro de Oftalmologia, 2009-12-01) Canovas, Renata; Cypel, Marcela [UNIFESP]; Farah, Michel Eid [UNIFESP]; Belfort, Rubens Junior [UNIFESP]; ABC Faculdade de Medicina; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Lutein and Zeaxanthin are yellow pigments located at the macula. Because of your location macular pigments decrease and filter the amount of blue light that reach photoreceptors, protect the outer retina from oxidative stress and may improve the vision quality. This is a review regarding incorporation mechanism, function and knowledge update.
- ItemAcesso aberto (Open Access)Stability evaluation of tocopheryl acetate and ascorbyl tetraisopalmitate in isolation and incorporated in cosmetic formulations using thermal analysis(Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas, 2010-03-01) Almeida, Mariana Mandelli de; Lima, Cibele Rosana Ribeiro de Castro; Quenca-guillen, Joyce Santos; Moscardini Filho, Elder [UNIFESP]; Mercuri, Lucildes Pita [UNIFESP]; Santoro, Maria Inês Rocha Miritello; Kedor-hackmann, Erika Rosa Maria; University of São Paulo Faculty of Pharmaceutical Sciences Pharmacy Department; Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)In view of the increase in the number of cosmetic preparations containing antioxidant vitamins, chiefly, due to their action in preventing the process of skin aging, there is a need to develop pre-formulation studies and to validate analytical methods in order to obtain high quality products. Thus, the objective of this research was to evaluate and compare the thermal behavior of tocopheryl acetate and ascorbyl tetraisopalmitate as raw materials, and incorporated into a base cream. Thermogravimetry (TG / DTG) and differential scanning calorimetry (DSC) were used for this purpose. Both vitamins were found to be stable up to 250ºC. The base cream (placebo) and the sample (base cream containing the vitamins) presented different weight loss. Thermal analysis has shown itself to be an excellent tool for the characterization of these vitamins and can be used in routine analysis for quality control of this type of cosmetic formulation.