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Title: Comparação dos Padrões de Consumo Alimentar em Adolescentes Eutróficos e com Excesso de Peso
Other Titles: Comparison of food Consumption Patterns in Adolescents Eutrophic and Overweight
Authors: Schimith Escrivão, Maria Arlete Meil [UNIFESP]
Salvatti, Aline Giacomelli [UNIFESP]
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Keywords: Adolescente
Estado nutricional
Padrões alimentares
Adolescent
Nutritional status
Dietary patterns
Comportamento alimentar
Feeding behavior
Análise fatorial
Factor analysis, statistical
Issue Date: 31-Mar-2010
Publisher: Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Citation: SALVATTI, Aline Giacomelli. Comparação dos Padrões de Consumo Alimentar em Adolescentes Eutróficos e com Excesso de Peso. 2010. 116 f. Dissertação (Mestrado) - Escola Paulista de Medicina, Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), São Paulo, 2010.
Abstract: Objective: Identify the dietary patterns of adolescents, both normal and overweight. Method: cross-sectional study of 239 adolescents from a public school in São Paulo/SP, Brazil; of both sexes, aged 14 to 19 years. Anthropometric data was collected and 4-day dietary records were collected. Nutritional status was assessed by BMI, according to the criteria of Must et al. A factor analysis was applied to identify dietary patterns. Results: Out of this assessment, four dietary patterns were identified: Traditional, Urban, Healthy, and Junk Food. The nutritional status of normal weight was positively associated with the Traditional and Urban patterns, the overweight was positively associated with the Healthy and Junk Food patterns, and, lastly, obesity was negatively associated with the Urban, Healthy and Junk Food patterns. Conclusion: The Healthy pattern was found among overweight adolescents, showing concern for weight control and an attempt to change eating habits. Among the obese, the occurrence of underreporting probably influenced the outcome of the associations.
Objetivo: Identificar os padrões alimentares de adolescentes eutróficos e com excesso de peso. Métodos: Estudo transversal envolvendo 239 adolescentes de uma escola pública da cidade de São Paulo/SP, Brasil, de ambos os sexos, na faixa etária de 14 a 19 anos. Foram coletados dados antropométricos e registro alimentar de 4 dias. O estado nutricional foi avaliado pelo IMC, de acordo com os critérios de Must et al. Foi aplicada análise fatorial para a identificação dos padrões alimentares. Resultados: Foram identificados 4 padrões alimentares: Tradicional, Urbano, Saudável e Junk Food. O estado nutricional de eutrofia teve associação positiva com os padrões Tradicional e Urbano, o sobrepeso com os padrões Saudável e Junk Food e a obesidade associou-se negativamente com os Padrões Urbano, Saudável e Junk Food. Conclusão: O padrão saudável foi encontrado entre os adolescentes com sobrepeso, evidenciando preocupação com o controle do peso e tentativa de mudança do hábito alimentar. Entre os obesos, a ocorrência do subrelato, provavelmente, influenciou o resultado das associações.
URI: http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/9215
Appears in Collections:Dissertação de mestrado

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