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Title: Effects of the reduction of caffeine consumption on tinnitus perception
Other Titles: Efeitos da redução no consumo de cafeína sobre a percepção do zumbido
Authors: Figueiredo, Ricardo Rodrigues [UNIFESP]
Rates, Marcelo José Abras
Azevedo, Andréia Aparecida de
Moreira, Ronaldo Kennedy de Paula
Penido, Norma de Oliveira [UNIFESP]
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Faculdade de Medicina de Valença
Tinnitus Research Initiative
Universidade Federal de Minas Gerais
Centro de Tratamento e Pesquisa em Zumbido
Otorrinolaringologia Sul-Fluminense
Santa Casa de Misericórdia de Belo Horizonte
Keywords: Tinnitus
Caffeine
Coffee
Zumbido
Cafeína
Café
Issue Date: 1-Oct-2014
Publisher: Associação Brasileira de Otorrinolaringologia e Cirurgia Cervicofacial
Citation: Brazilian Journal of Otorhinolaryngology. Associação Brasileira de Otorrinolaringologia e Cirurgia Cervicofacial, v. 80, n. 5, p. 416-421, 2014.
Abstract: INTRODUCTION:For many years, excessive caffeine consumption has been touted as an aggravating factor for tinnitus. The pathophysiology behind this effect is probably related to the blockage of adenosine receptors by the action of caffeine on the central nervous system.OBJECTIVE:To evaluate the effects of reduction of coffee consumption on tinnitus sensation and to identify subgroups more prone to benefit from this therapeutic strategy. Study design: prospective.METHODS:Twenty-six tinnitus patients who consumed at least 150 mL of coffee per day were selected. All were asked to reduce their coffee consumption. The Tinnitus Handicap Inventory (THI) questionnaire was completed by the patients before and after the reduction of coffee consumption, as well as a visual-analogue scale (VAS) graduated from 1 to 10.RESULTS:THI and VAS scores were significantly reduced (p < 0.05). In the subgroups less than 60 years old, bilateral tinnitus and daily coffee consumption between 150 and 300 mL showed a significantly greater reduction of THI and VAS scores.CONCLUSION:Patients under 60 years of age with bilateral tinnitus and daily coffee consumption between 150 and 300 mL are more prone to benefit from consumption reduction. Thirty-day observation periods may be helpful for a better therapeutical decision.
INTRODUÇÃO:O consumo abusivo de cafeína vem sendo descrito como fator de piora e causa do zumbido há muitos anos. A fisiopatologia deste efeito está provavelmente relacionada ao bloqueio dos receptores inibitórios adenosínicos pela cafeína no sistema nervoso central.OBJETIVO:Avaliar os efeitos da redução do consumo de cafeína na percepção do zumbido e identificar subgrupos de pacientes mais propensos a benefícios com esta proposta. Tipo de estudo: prospectivo.MÉTODO:Selecionados 26 pacientes com zumbido neurossensorial e consumo diário superior a 150 mL de café. Os efeitos da redução do consumo foram avaliados através do Tinnitus Handicap Inventory (THI) e da escala visual-análoga (EVA).RESULTADOS:Houve redução estatisticamente significativa (p < 0,05) nos escores do THI e EVA. Nos subgrupos com idade inferior a 60 anos, zumbido bilateral e consumo diário de café entre 150 e 300 mL apresentaram maior redução dos escores THI e EVA.CONCLUSÃO:Em pacientes com idade inferior a 60 anos, zumbido bilateral e consumo diário de café entre 150 e 300 mL apresentaram benefícios com a redução no consumo diário de cafeína. Períodos observacionais de 30 dias podem ser úteis para a decisão terapêutica.
URI: http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/8620
ISSN: 1808-8694
Other Identifiers: http://dx.doi.org/10.1016/j.bjorl.2014.05.033
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