Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/8029
Title: Diet quality index for healthy food choices
Other Titles: Índice de qualidade da dieta para escolhas alimentares saudáveis
Authors: Caivano, Simone [UNIFESP]
Domene, Semiramis Martins Alvares [UNIFESP]
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Keywords: Eating
Food guide
Food quality
Health food
Ingestão de alimentos
Guias alimentares
Qualidade dos alimentos
Alimentos naturais
Issue Date: 1-Dec-2013
Publisher: Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Citation: CAIVANO, Simone e DOMENE, Semíramis Martins Álvares. Diet quality index for healthy food choices. Rev. Nutr. [online]. 2013, vol.26, n.6, pp.693-699
Abstract: OBJECTIVE: To present a Diet Quality Index proper for dietary intake studies of Brazilian adults. METHODS: A diet quality index to analyze the incorporation of healthy food choices was associated with a digital food guide. This index includes moderation components, destined to indicate foods that may represent a risk when in excess, and adequacy components that include sources of nutrients and bioactive compounds in order to help individuals meet their nutritional requirements. The diet quality index-digital food guide performance was measured by determining its psychometric properties, namely content and construct validity, as well as internal consistency. RESULTS: The moderation and adequacy components correlated weakly with dietary energy (-0.16 to 0.09). The strongest correlation (0.52) occurred between the component 'sugars and sweets' and the total score. The Cronbach's coefficient alpha for reliability was 0.36. CONCLUSION: Given that diet quality is a complex and multidimensional construct, the Diet Quality Index-Digital Food Guide, whose validity is comparable to those of other indices, is a useful resource for Brazilian dietary studies. However, new studies can provide additional information to improve its reliability.
OBJETIVO: Apresentar um Índice de Qualidade da Dieta com aplicação para estudos de ingestão alimentar de brasileiros adultos. MÉTODOS: Para analisar a incorporação de escolhas alimentares saudáveis desenvolveu-se o Índice de Qualidade da Dieta associado a um Guia Alimentar Digital. Este Índice é constituído por componentes de moderação, destinados a indicar alimentos fonte de compostos associados a risco quando em excesso, e componentes de adequação, que incluem alimentos fonte de nutrientes e compostos bioativos de forma a atender às recomendações nutricionais. A avaliação de desempenho do Índice de Qualidade da Dieta associado a um Guia Alimentar Digital foi medida a partir de suas propriedades psicométricas para validação de conteúdo, construto e consistência interna. RESULTADOS: Os valores de correlação entre os componentes de moderação e de adequação em relação à energia da dieta foram fracos (-0,16 a 0,09); a mais alta correlação (0,52) ocorreu entre o componente açúcares e doces e a pontuação total; a confiabilidade apresentou α=0,36. CONCLUSÃO: Sabendo-se que a qualidade da dieta é uma construção complexa e multidimensional, o Índice de Qualidade da Dieta associado a um Guia Alimentar Digital é um recurso com validade compatível à observada para outros Índices e que pode contribuir para estudos de ingestão alimentar na população brasileira. Contudo, novos estudos devem promover ajustes para aprimorar a confiabilidade do instrumento.
URI: http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/8029
ISSN: 1415-5273
Other Identifiers: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732013000600008
Appears in Collections:Em verificação - Geral

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
S1415-52732013000600008.pdf339.76 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.