Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/7587
Title: Estado nutricional e qualidade da dieta de nutrizes em amamentação exclusiva
Other Titles: Nutritional status and diet quality of nursing mothers on exclusive breastfeeding
Authors: Tavares, Miriam Paulichenco
Devincenzi, Macarena Urrestarazu [UNIFESP]
Sachs, Anita [UNIFESP]
Abrão, Ana Cristina Freitas de Vilhena [UNIFESP]
Maternidade Pro Matre Paulista
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Keywords: Breastfeeding
Maternal nutrition
Nursing
Nursing research
Obstetrical nursing
Aleitamento materno
Nutrição materna
Enfermagem
Pesquisa em enfermagem
Enfermagem obstétrica
Issue Date: 1-Jan-2013
Publisher: Escola Paulista de Enfermagem, Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Citation: Acta Paulista de Enfermagem. Escola Paulista de Enfermagem, Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), v. 26, n. 3, p. 294-298, 2013.
Abstract: OBJECTIVE: Identifying the nutritional status, dietary intake and diet quality of nursing mothers on exclusive breastfeeding. METHODS: Cross-sectional study carried out with nursing mothers on exclusive breastfeeding from day 28 postpartum. Standardized instruments were used, and body mass index, food consumption and diet quality were evaluated. RESULTS: The nursing mothers were overweight, presented energy consumption below the recommended and adequate percentage of macronutrients, except for protein, which was elevated. The diet was classified as needs improvement according to the Healthy Eating Index (HEI). CONCLUSION: The results show that the overweight associated with a diet of poor quality indicated possible deficiencies of micronutrients.
OBJETIVO: Identificar o estado nutricional, o consumo alimentar e a qualidade da dieta de nutrizes em amamentação exclusiva. MÉTODOS: Estudo transversal realizado com nutrizes em aleitamento exclusivo a partir do 28º dia pós-parto. Foram utilizados instrumentos padronizados e foram avaliados o índice de massa corporal, consumo alimentar e qualidade da dieta. RESULTADOS: As nutrizes apresentaram sobrepeso, consumo energético abaixo do recomendado, porcentagens de macronutrientes adequadas exceto para proteína, que foi elevada. A dieta foi classificada como precisando de melhorias, conforme o Índice de Alimentação Saudável. CONCLUSÃO: Os resultados mostraram que o sobrepeso associado a uma qualidade inadequada da dieta, indicou possíveis carências de micronutrientes.
URI: http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/7587
ISSN: 0103-2100
Other Identifiers: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-21002013000300015
Appears in Collections:Em verificação - Geral

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
S0103-21002013000300015-en.pdf484.56 kBAdobe PDFView/Open
S0103-21002013000300015-pt.pdf486.49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.