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Title: Vitaminas antioxidantes e prevenção da arteriosclerose na infância
Other Titles: Antioxidant vitamins and prevention of atherosclerosis in childhood
Authors: Boni, Adriana [UNIFESP]
Pugliese, Camila [UNIFESP]
Claudio, Cristiane Chiantelli [UNIFESP]
Patin, Rose Vega [UNIFESP]
Oliveira, Fernanda Luisa Ceragioli [UNIFESP]
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Keywords: antioxidants
arteriosclerosis
dyslipidemias
lipid peroxidation
child
antioxidantes
arteriosclerose
dislipidemias
peroxidação de lipídeos
criança
Issue Date: 1-Dec-2010
Publisher: Sociedade de Pediatria de São Paulo
Citation: Revista Paulista de Pediatria. Sociedade de Pediatria de São Paulo, v. 28, n. 4, p. 373-380, 2010.
Abstract: OBJECTIVE: To review the potential antioxidant effects of vitamins A, C and E in the prevention of atherosclerosis development during childhood, emphasizing the prevention of dyslipidemia. DATA SOURCES: Bibliographic search in scientific journals, technical books and official publications of the last 20 years. Lilacs, SciElo and Medline databases were searched for articles in Portuguese, Spanish and English using a combination of the following terms: antioxidants, atherosclerosis, dyslipidemia, lipid peroxidation, childhood, vitamin A, vitamin C and vitamin E. DATA SYNTHESIS: There is an increasing prevalence of dyslipidemia in children and adolescents, probably related to changes in dietary habits and to the reduced practice of physical activities. The high plasma concentration of low-density lipoprotein (LDL-c) is a risk factor for atherosclerosis development. The consumption of nutrients rich in antioxidants, such as fruits and vegetables, is very important to prevent lipid peroxidation. The low intake of these natural antioxidants sources suggests the need for nutritional intervention to achieve the daily ingestion targets of vitamins A, C and E. Vitamin supplementation is not recommended. CONCLUSIONS: Children should be encouraged to increase ingestion of fruits and vegetables due to their potential antioxidant effect, especially in the first years of life.
OBJETIVO: Revisar os potenciais efeitos antioxidantes das vitaminas A, C e E na prevenção do desenvolvimento da arteriosclerose na infância, com ênfase na prevenção da dislipidemia. FONTES DE DADOS: Pesquisa bibliográfica em revistas científicas, livros técnicos e publicações de órgãos oficiais dos últimos 20 anos. Utilizaram-se as bases de dados Lilacs, SciELo e Medline em português, inglês e espanhol, com as palavras-chave: antioxidantes, arteriosclerose, dislipidemias, peroxidação de lipídeos, infância, vitamina A, vitamina C e vitamina E. SÍNTESE DE DADOS: A prevalência de dislipidemia na infância e na adolescência mostra frequência crescente, provavelmente relacionada às mudanças dos hábitos alimentares e à redução na prática de atividades físicas. O elevado nível plasmático da lipoproteína de baixa densidade (LDL-c) é fator de risco para o desenvolvimento da arteriosclerose. O consumo de frutas, verduras e legumes, ricos em antioxidantes, é um dos fatores de maior importância na prevenção da peroxidação lipídica. A baixa ingestão dessas fontes naturais de antioxidantes sugere a necessidade de intervenção nutricional para atingir as metas diárias de consumo de vitaminas A, C e E, não sendo preconizada a sua suplementação medicamentosa. CONCLUSÕES: O pediatra e o nutricionista devem orientar as famílias sobre o consumo de alimentos saudáveis, principalmente frutas, verduras e legumes, por seu potencial efeito antioxidante, especialmente nos primeiros anos de vida.
URI: http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6023
ISSN: 0103-0582
Other Identifiers: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-05822010000400014
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