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Title: Estado nutricional de crianças e adolescentes hospitalizados em enfermaria de cirurgia pediátrica
Other Titles: Nutritional status of children and adolescents hospitalized at the pediatric surgery unit
Authors: Simões, Ana Paula B. [UNIFESP]
Palchetti, Cecília Zanin [UNIFESP]
Patin, Rose Vega [UNIFESP]
Mauri, Juliana Ferreira [UNIFESP]
Oliveira, Fernanda Luisa Ceragioli [UNIFESP]
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Keywords: child
adolescent
nutritional status
hospitalization
criança
adolescente
estado nutricional
hospitalização
Issue Date: 1-Mar-2010
Publisher: Sociedade de Pediatria de São Paulo
Citation: Revista Paulista de Pediatria. Sociedade de Pediatria de São Paulo, v. 28, n. 1, p. 41-47, 2010.
Abstract: OBJECTIVE: To evaluate the nutritional status, duration of hospital stay and clinical specialties of patients hospitalized in the Pediatric Surgery Unit of São Paulo Hospital, UNIFESP-EPM. METHODS: This cross-sectional retrospective study enrolled 749 children and adolescents of both genders admitted to the Pediatric Surgery Unit during the period of August 2007 to July 2008. The following data were collected: anthropometric variables, duration of hospital stay and surgical procedures. For nutritional status classification, the Z score for body mass index (Z BMI) and height-for-age (Z H/A) were used according to the World Health Organization growth chart (WHO, 2007). The children were classified according to the surgical procedures performed. Results were compared by ANOVA followed by Bonferroni multiple comparisons test, being significant p<0.05. Statistical analysis was carried out through STATA 8.0 software. RESULTS: Patients' mean age was seven years old (0 to 18), 59% were males and 18% had ear, neck or throat surgery. Among the hospitalized patients, 66% had appropriated height for age, 43% were eutrophic and 31% obese/overweight. The malnourished patients presented longer hospital stay than the obese/overweight patients (7.2 versus 4.1 days; p=0,035). Infants had prolonged hospital stay (p=0,006) and less Z BMI values in comparison to the other age groups. (p=0,001). Infants that needed cardiac surgery presented lower Z BMI in relation to the others (p=0,002). CONCLUSIONS: The patients profile in the Pediatric Surgery Unit followed the nutritional pattern observed in Brazil, with increasing prevalence of obesity together with malnutrition. However, malnutrition is still an aggravating factor for prolonged hospital stay
OBJETIVO: Avaliar o estado nutricional, o tempo de internação e as especialidades clínicas de pacientes internados na enfermaria de Cirurgia Pediátrica do Hospital São Paulo da UNIFESP-EPM. MÉTODOS: Estudo transversal retrospectivo, com 749 crianças e adolescentes de ambos os gêneros acompanhados por equipe interdisciplinar durante o período de agosto de 2007 a julho de 2008. Foram coletados dados antropométricos, dias de internação e procedimento cirúrgico segundo a especialidade. Para a classificação do estado nutricional, utilizou-se o escore Z do índice de massa corporal (Z IMC) e da estatura/idade (Z E/I) segundo a curva da Organização Mundial de Saúde (OMS, 2007). As crianças foram classificadas segundo diagnóstico estabelecido previamente à cirurgia. Utilizou-se o programa STATA 8.0 para análise dos dados e aplicou-se o teste ANOVA e comparações múltiplas de Bonferroni, considerando-se significante p<0,05. RESULTADOS: A mediana de idade foi sete anos (0 a 18), predominando o gênero masculino (59%) e as internações para cirurgia otorrinolaringológica (18%). Dos pacientes internados, 66% tinham estatura adequada para idade, 43% eutróficos e 31% obesos/sobrepeso. Os pacientes desnutridos permaneceram mais dias internados quando comparados aos obesos/sobrepeso (7,2 versus 4,1 dias; p=0,035). Os lactentes apresentaram maior tempo de internação (p=0,006) e menor valor de Z IMC, comparados aos outros grupos etários (p=0,001). Os lactentes com programação de cirurgia cardíaca apresentaram Z IMC menor em relação às demais especialidades (p=0,002). CONCLUSÕES: O perfil dos pacientes internados condiz com a atual transição nutricional, aumento da prevalência de obesidade concomitante à desnutrição. Entretanto, a desnutrição ainda constitui fator agravante para a permanência hospitalar
URI: http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5661
ISSN: 0103-0582
Other Identifiers: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-05822010000100008
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