Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/56579
Title: Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso
Other Titles: Conflict of interest in the training and practices of nutritionists: regulation is necessary
Authors: Pereira, Tatiane Nunes
do Nascimento, Fabiana Alves
Bandoni, Daniel Henrique [UNIFESP]
Keywords: Food advertising
Food industry
Higher education
Conflict of interest
Nutrition in Public Health
Publicidade de alimentos
Indústria de alimentos
Educação superior
Conflito de interesses
Nutrição em Saúde Pública
Issue Date: 2016
Publisher: Abrasco
Citation: Ciencia & Saude Coletiva. Rio De Janeiro, v. 21, n. 12, p. 3833-3844, 2016.
Abstract: Transnational "Big Food" companies use advertising strategies to influence nutritionists, professors and students of nutrition. There are, however, conflicts of interest in this relationship. The scope of this study is to conduct a narrative review on the influence of the food industry in training in nutrition. It was revealed that industries seek to induce the recommendation, the prescription and the consumption of products by students and nutritionists through strategies such as sponsorship of scientific meetings, travel funding and the distribution of promotional gifts. However, acceptance of these gifts can generate a moral obligation to reciprocate, thereby jeopardizing the judgment of information and decision on professional conduct. At the University, the advertising occurs mainly through sponsorship of events and research funding, donation of materials and structures and publicity in the classroom. Regulating the conduct of the private sector in the academic arena is essential and, in this perspective, the implementation of regulatory measures to limit the inclusion of the food industry in undergraduate courses in nutrition is recommended to ensure that nutritionists will be better prepared to perform their tasks in and ethical and unbiased manner.
As indústrias de alimentos utilizam estratégias de publicidade para influenciar nutricionistas, professores e estudantes de Nutrição, contudo, estas relações possuem conflitos de interesses. Este estudo objetiva realizar revisão narrativa sobre a influência das indústrias de alimentos na formação em Nutrição. Verificou-se que indústrias buscam induzir a recomendação, a prescrição e o consumo dos produtos por estudantes e nutricionistas, por meio de estratégias, como patrocínio de eventos científicos, financiamento de viagens e distribuição de brindes. Porém, aceitar a hospitalidade pode gerar obrigação moral de retribuir, comprometendo o julgamento das informações e a decisão sobre a conduta profissional. Na Universidade, a publicidade ocorre, principalmente, por meio do patrocínio de eventos e financiamento de pesquisas, materiais e estruturas e propaganda em sala de aula. Regulamentar a presença do setor privado na área acadêmica é fundamental e, nesta perspectiva, sugere-se a elaboração de medidas regulatórias que limitem a inserção de indústrias de alimentos nos cursos de graduação em Nutrição para que nutricionistas sejam mais bem preparados para desempenhar suas atribuições com ética e autonomia.
URI: https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/56579
ISSN: 1413-8123
Other Identifiers: http://dx.doi.org/10.1590/1413-812320152112.13012015
Appears in Collections:Artigo

Files in This Item:
File SizeFormat 
S1413-81232016001203833.pdf204.97 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.