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Title: Fatores de risco associados ao desmame precoce e ao período de desmame em lactentes matriculados em creches
Other Titles: Risk factors associated to early weaning and to weaning period of infants enrolled in daycare centers
Authors: Barbosa, Marina Borelli [UNIFESP]
Palma, Domingos [UNIFESP]
Domene, Semiramis Martins Alvares [UNIFESP]
Taddei, Jose Augusto de Aguiar Carrazedo [UNIFESP]
Lopez, Fábio Ancona [UNIFESP]
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Pontifícia Universidade Católica de Campinas Faculdade de Nutrição do Centro Ciências da Vida
Keywords: infant
supplementary feeding
weaning
breastfeeding
lactente
alimentação complementar
desmame
aleitamento materno
Issue Date: 1-Sep-2009
Publisher: Sociedade de Pediatria de São Paulo
Citation: Revista Paulista de Pediatria. Sociedade de Pediatria de São Paulo, v. 27, n. 3, p. 272-281, 2009.
Abstract: OBJECTIVE: To evaluate risk factors associated with weaning of infants enrolled in daycare centers. METHODS: Analytical cross-sectional study comprising 56 children aged nine to 18 months in five daycare centers of São Paulo. A pre-tested questionnaire was applied to their mother, including questions on demographics and socioeconomic issues, gestation and birth, illness, breastfeeding, complementary feeding (when and how new foods were introduced) and children activities in daycare centers. Factors associated with early weaning and short weaning period (defined as the difference between exclusive breastfeeding period and total breastfeeding period) were determined by bivariate analyses. Conceptual hierarchical multivariate analysis (logistic regression) was applied. RESULTS: In the multivariate analysis, the independent risk factors for early weaning were: family income <3 minimum wage (OR 3.73; 95%CI 1.23-11.34); mother's age >25 years (OR 4.91; 95%CI 1.35-17.95); mother living without a partner (OR 6.42; 95%CI 1.28-32.20); use of pacifier before 30 days of life (OR 8.75; 95%CI 1.90-40.23). Risk factors for insufficient weaning period were: attending public daycare centers (OR 3.20; 95%CI 0.77-14.29) and late start of prenatal care (OR 4.13; 95%CI 0.70-31.29). CONCLUSIONS: Characteristics related to family and to daycare centers are risk factors for breastfeeding weaning among institutionalized infants. Such factors approach is strategic to define nutrition and health actions for favoring breastfeeding practice and to qualify daycare centers as infant health and nutrition promoters.
OBJETIVO: Avaliar os fatores de risco no processo de desmame de lactentes matriculados em creches. MÉTODOS: Estudo analítico transversal com 56 crianças de nove a 18 meses de idade matriculadas em cinco creches de São Paulo. As mães das crinaças responderam ao questionário pré-testado que abordava questões demográficas, socioeconômicas, de gestação e nascimento, morbidade, aleitamento materno, alimentação complementar (quando/como foram introduzidos novos alimentos) e atividades da criança na creche. Os fatores associados ao desmame precoce e menor período de desmame (variável definida pela diferença entre tempo de aleitamento exclusivo e tempo de aleitamento total) foram avaliados em análises bivariadas. As variáveis com p<0,10 foram ajustadas em modelo conceitual hierárquico de regressão logística. RESULTADOS: Na análise multivariada, foram determinados os seguintes fatores de risco independentes para desmame precoce: renda familiar <3 salários mínimos (OR 3,73; IC95% 1,23-11,34); idade da mãe >25 anos (OR 4,91; IC95% 1,35-17,95); mãe morar sem companheiro (OR 6,42; IC95% 1,28-32,20) e uso de chupeta antes dos 30 dias de vida (OR 8,75; IC95% 1,90-40,23). Os fatores de risco para tempo insuficiente de desmame foram: frequentar creche pública (OR 3,20; IC95% 0,77-14,29) e início tardio do pré-natal (OR 4,13; IC95% 0,70-31,29). CONCLUSÕES: Características relacionadas à família e à instituição creche são fatores de risco para o desmame de crianças institucionalizadas. A abordagem desses determinantes para definir ações de saúde e nutrição é estratégica para favorecer a prática do aleitamento e qualificar o papel da creche como promotora de saúde e nutrição infantil.
URI: http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5196
ISSN: 0103-0582
Other Identifiers: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-05822009000300007
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