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Title: Análise Das Ações De Educação Alimentar E Nutricional Em Municípios Do Brasil No Ano De 2010
Authors: Bandoni, Daniel Henrique [UNIFESP]
Ottoni, Isabela Cicaroni [UNIFESP]
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Keywords: School Feeding
Food And Nutrition Education
Non-Governmental Organizations
Brazilian School Nutrition Program
Health Policy
Epilepsia
Epilepsia Do Lobo Temporal
Memória Episódica
Hipocampo
Esclerose Hipocampal
Issue Date: 7-Jun-2017
Publisher: Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Abstract: The Brazilian School Nutrition Program (PNAE) is considered one of the largest and most comprehensive school feeding programs in the world, with one of the guidelines being the inclusion of Food and Nutrition Education as a decisive component in promoting quality of life. However, there are few theoretical- methodological references that support these practices. Thus, the objective of this work was to analyze the implementation of Food and Nutrition Education actions in Brazilian municipalities. It was used the secondary data obtained from the School Feeding Efficient Manager Award database, formulated from the voluntary enrollment of 786 municipalities throughout Brazil in the year of 2010. The variables of the study were: the execution of Food and Nutrition Education actions, pedagogical gardens and culinary workshops execution, according to the great regions of Brazil, verifying if there was association of attendance to PNAE (number of students attended), financial resources and use of family agriculture in the execution of actions. Statistical analysis was performed using Pearson's Chi-square test and the Student's T-test for independent samples at a significance level of 5%. The qualitative analysis was done using the Content Analysis method. Among the enrollees (n = 786), 61.2% (n = 466) had EAN in their school curriculum, 44.8% (n = 348) of the municipalities use Family Agriculture food, 71.1% ( N = 322) carried out Pedagogical Gardens and 32% (n = 243) held Culinary Workshops. There was no statistical difference regarding the performance of Food and Nutrition Education according to the major regions. EAN actions are present in most municipalities enrolled in the award, but with a predominance of passive methods and punctual actions, as well as the appreciation of nutrition (nutrients and functions), to the detriment of food and local food culture. The implementation of active methodologies with an integral approach to food should be stimulated.
O Programa Nacional de Alimentação Escolar é considerado um dos maiores e mais abrangentes programas de alimentação escolar do mundo, tendo como uma das diretrizes a inclusão da Educação Alimentar e Nutricional como um componente decisivo na promoção da qualidade de vida. Porém, há poucas referências teórico-metodológicas que subsidiem essas práticas. Assim, o objetivo deste trabalho foi o de analisar a execução de ações de Educação Alimentar e Nutricional em municípios brasileiros. Foram utilizados dados secundários obtidos do banco de dados do Prêmio Gestor Eficiente da Merenda Escolar, formulado a partir da inscrição voluntária de 786 municípios de todo o Brasil no ano de 2010. As variáveis do estudo foram: a execução de ações de Educação Alimentar e Nutricional e execução de hortas pedagógicas e oficinas culinárias, segundo as grandes regiões do Brasil, verificando se houve associação do atendimento ao PNAE (número de escolares atendidos), recursos financeiros e utilização da agricultura familiar na execução das ações. A análise estatística foi feita utilizando os testes Qui-quadrado de Pearson e o teste T-Student para amostras independentes a um nível de significância de 5%. A análise qualitativa foi feita utilizando o método de Analise de Conteúdo. Entre os inscritos (n=786), 61,2% (n=466) possuíam o tema EAN em seu currículo escolar, 44,8% (n=348) dos municípios utilizam os alimentos da Agricultura Familiar, 71,1% (n=322) realizam Hortas Pedagógicas e 32% (n=243) realizam Oficinas Culinárias. Não houve diferença estatística quanto à realização de Educação Alimentar e Nutricional segundo as grandes regiões. As ações de EAN estão presentes na maioria dos municípios inscritos no prêmio, porem com predomínio de métodos passivos e ações pontuais, assim como a valorização da nutrição (nutrientes e funções), em detrimento do alimento e da culinária regional. A implementação de métodos ativos com abordagem integral a alimentação devem ser estimulados.
URI: http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/50817
Other Identifiers: https://sucupira.capes.gov.br/sucupira/public/consultas/coleta/trabalhoConclusao/viewTrabalhoConclusao.jsf?popup=true&id_trabalho=5179605
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