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Title: Fatores dietéticos e câncer oral: estudo caso-controle na Região Metropolitana de São Paulo, Brasil
Other Titles: Dietary factors and oral cancer: a case-control study in Greater Metropolitan São Paulo, Brazil
Authors: Marchioni, Dirce Maria Lobo
Fisberg, Regina Mara
Góis Filho, José Francisco de
Kowalski, Luiz Paulo [UNIFESP]
Carvalho, Marcos Brasilino de
Abrahão, Márcio [UNIFESP]
Latorre, Maria do Rosario Dias de Oliveira
Eluf Neto, José
Wünsch-Filho, Victor
Universidade de São Paulo (USP)
Instituto do Câncer Arnaldo Vieira de Carvalho Departamento de Cabeça e Pescoço
Hospital Heliópolis Departamento de Cabeça e Pescoço
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Keywords: Mouth Neoplasms
Diet
Case-Control Studies
Neoplasias Bucais
Dieta
Estudos de Casos e Controles
Issue Date: 1-Mar-2007
Publisher: Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz
Citation: Cadernos de Saúde Pública. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz, v. 23, n. 3, p. 553-564, 2007.
Abstract: Dietary factors associated with oral cancer were investigated in a case-control hospital-based study in the city of São Paulo, Brazil, from 1998 to 2002. A total of 835 subjects, 366 with histologically confirmed incident cases of oral-cavity or pharyngeal cancer and 469 controls participated in the study. Dietary data were collected with a food frequency questionnaire (FFQ). Odds ratios (OR) and 95% confidence intervals (95%CI) were obtained from unconditional logistic regression, adjusted for potential confounders. Inverse associations with risk of oral cancer were found for the highest intake of beans, OR = 0.37 (95%CI: 0.22-0.64), raw vegetables, OR = 0.51 (95%CI: 0.29-0.93) and the intermediate tertile of rice and pasta intake, OR = 0.56 (95%CI: 0.38-0.83). Positive associations were observed for the highest intake of eggs, OR = 1.84 (95%CI: 1.23-2.75), potatoes, OR = 2.22 (95%CI: 1.53-3.25), and milk, OR= 1.80 (95%CI: 1.09-2.98). Some traditional Brazilian foods like rice and beans emerged as protective factors against oral cancer, independently of other risk factors.
Neste estudo, investigou-se os fatores dietéticos associados com o câncer oral, em um estudo tipo caso-controle de base hospitalar no Município de São Paulo, Brasil, entre 1998 e 2002. Participaram 835 indivíduos, sendo 366 casos incidentes de câncer de cavidade oral ou faringe e 469 controles. Os dados de consumo alimentar foram obtidos por um Questionário de Freqüência Alimentar (QFA). Os valores de odds ratio (OR) e intervalos com 95% de confiança (IC95%) foram estimados por regressão logística não condicional, ajustada por potenciais fatores de confusão. Verificaram-se associações inversas entre o câncer oral e o consumo mais elevado de feijão, OR = 0,37 (IC95%: 0,22-0,64), vegetais crus, OR = 0,51 (IC95%: 0,29-0,93) e para o tercil intermediário de arroz e massas, OR = 0,56 (IC95%: 0,38-0,83). Associações diretas foram observadas para o mais elevado consumo de ovos, OR = 1,84 (IC95%: 1,23-2,75), batata, OR = 2,22 (IC95%: 1,53-3,25) e leite, OR= 1,80 (IC95%: 1,09-2,98). Alimentos básicos da dieta do brasileiro, como arroz e feijão, emergiram como fatores de proteção para o câncer oral, independente de outros fatores de risco.
URI: http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/3600
ISSN: 0102-311X
Other Identifiers: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-311X2007000300014
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