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Title: Etiologia dos transtornos alimentares: aspectos biológicos, psicológicos e sócio-culturais
Other Titles: Etiology of eating disorders: biological, psychological and sociocultural determinants
Authors: Morgan, Christina Marcondes [UNIFESP]
Vecchiatti, Ilka Ramalho [UNIFESP]
Negrão, André Brooking [UNIFESP]
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Keywords: Family
Society
Personality
Anorexia nervosa
Bulimia nervosa
Família
Sociedade
Personalidade
Anorexia nervosa
Bulimia nervosa
Issue Date: 1-Dec-2002
Publisher: Associação Brasileira de Psiquiatria - ABP
Citation: Revista Brasileira de Psiquiatria. Associação Brasileira de Psiquiatria - ABP, v. 24, p. 18-23, 2002.
Abstract: Eating disorders have a multifactorial etiology, composed by genetic predisposition, sociocultural factors, and biological and psychological vulnerabilities. Among the predisposing factors, emphasis is given to a history of eating and/or mood disorders, personality traits, patterns of family interaction, alterations in brain monoamines and sociocultural overvalued drive for thinness. Dieting is the most frequently event present at the onset of an eating disorder. Nevertheless, dieting itself is not sufficient to precipitate an eating disorder. An interaction among risk factors and other precipitating events is necessary. Finally, the chronic or transitory course of an eating disorder is related to the persistence of distorted cognitions, to the occurrence of significant vital events, and to starvation-induced psychobiological alterations.
Os transtornos alimentares possuem uma etiologia multifatorial, composta de predisposições genéticas, socioculturais e vulnerabilidades biológicas e psicológicas. Entre os fatores predisponentes, destacam-se a história de transtorno alimentar e (ou) transtorno do humor na família, os padrões de interação presentes no ambiente familiar, o contexto sociocultural, caracterizado pela extrema valorização do corpo magro, disfunções no metabolismo das monoaminas centrais e traços de personalidade. A dieta é o comportamento precursor que geralmente antecede a instalação de um transtorno alimentar. Contudo, a presença isolada da dieta não é suficiente para desencadear o transtorno alimentar, tornando-se necessária uma interação entre os fatores de risco e outros eventos precipitantes. Por último, o curso transitório ou crônico de um transtorno alimentar está relacionado à persistência de distorções cognitivas, à ocorrência de eventos vitais significativos e a alterações secundárias ao estado de desnutrição.
URI: http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/1568
ISSN: 1516-4446
Other Identifiers: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-44462002000700005
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