Seletividade alimentar: uma abordagem nutricional

Seletividade alimentar: uma abordagem nutricional

Alternative title Selective eating: a nutritional approach
Author Sampaio, Ana Beatriz De Mello Autor UNIFESP Google Scholar
Nogueira, Thais Lourenço Autor UNIFESP Google Scholar
Grigolon, Ruth Bartelli Autor UNIFESP Google Scholar
Roma, Ana Maria Autor UNIFESP Google Scholar
Pereira, Leticia Enrique Autor UNIFESP Google Scholar
Dunker, Karin Louise Lenz Autor UNIFESP Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Abstract Selective eating is known by food refusal, lack of appetite and interest in food. It is atypical behavior of preschool, but when present in adverse family environments, can perpetuate and remain until adolescence. This paper is a case report of a patient with diagnosis of selective eating that seeks for specialized treatment center for eating disorders at 14 years old. The particularity of this case is the fast and good evolution, possibly due to the desire to treat himself and the support received by the family. The case points out the importance of identifying earlier and correctly cases of selectivity so they will be submitted as soon as possible to professionals specialized in treatment of eating disorders in different developmental stages of childhood and adolescence, resulting in a better prognosis framework.

A seletividade alimentar é caracterizada por recusa alimentar, pouco apetite e desinteresse pelo alimento. É um comportamento típico da fase pré-escolar, mas, quando presente em ambientes familiares desfavoráveis, pode acentuar-se e permanecer até a adolescência. Este artigo trata de um relato de caso em que o paciente, com diagnóstico de seletividade alimentar, inicia tratamento em serviço especializado de transtornos alimentares aos 14 anos. A particularidade deste caso é a rápida e boa evolução do quadro, possivelmente decorrente do desejo próprio de se tratar e do apoio recebido pela família. A análise do caso em questão aponta para a importância de identificar os casos de seletividade de forma correta e precoce para que eles sejam encaminhados o quanto antes a profissionais habilitados no tratamento de distúrbios alimentares nos diferentes estágios de desenvolvimento da infância e adolescência, resultando em melhor prognóstico do quadro.
Keywords Selective
eating
evaluation nutritional
Seletividade
alimentação
avaliação nutricional
Language Portuguese
Date 2013-06-01
Published in Jornal Brasileiro de Psiquiatria. Instituto de Psiquiatria da Universidade Federal do Rio de Janeiro, v. 62, n. 2, p. 164-170, 2013.
ISSN 0047-2085 (Sherpa/Romeo)
Publisher Instituto de Psiquiatria da Universidade Federal do Rio de Janeiro
Extent 164-170
Origin http://dx.doi.org/10.1590/S0047-20852013000200011
Access rights Open access Open Access
Type Article
SciELO ID S0047-20852013000200011 (statistics in SciELO)
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/7820

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