Densidade energetica da dieta de trabalhadores de São Paulo e fatores sociodemograficos associados*

Show simple item record

dc.contributor.author Canella, Daniela Silva
dc.contributor.author Bandoni, Daniel Henrique [UNIFESP]
dc.contributor.author Jaime, Patricia Constante
dc.date.accessioned 2015-06-14T13:45:26Z
dc.date.available 2015-06-14T13:45:26Z
dc.date.issued 2013-06-01
dc.identifier http://dx.doi.org/10.1590/S1415-790X2013000200003
dc.identifier.citation Revista Brasileira de Epidemiologia. Associação Brasileira de Saúde Coletiva, v. 16, n. 2, p. 257-265, 2013.
dc.identifier.issn 1415-790X
dc.identifier.uri http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/7759
dc.description.abstract Objective: This paper aims at analyzing the energy density (ED) of the diet of workers from the city of São Paulo, Southeastern Brazil, and the way this is associated with socio-demographic characteristics, as well as evaluating the relationship between ED and nutrient intake. Methods: A cross-sectional study evaluated the diet of 852 workers using the 24-hour dietary recall; one recall was applied to all individuals and a second one was applied to a sub-sample in order to adjust intrapersonal variability. The ED of the diet was calculated using three methods: inclusion of all solid foods and beverages, excluding water (ED 1); inclusion of all solid foods and beverages containing at least 5 kcal/100g (ED 2); and inclusion of all solid foods, excluding all beverages (ED 3). Linear regression was used to analyze the relationship between ED and socio-demographic variables and the relationship between ED and nutrients was evaluated using Pearson coefficient correlation. Results: Considering the workers' diet, the ED values observed were 1.18 kcal/g, 1.22 kcal/g and 1.73 kcal/g for the ED 1, ED 2, ED 3 methods, respectively. In the multiple regression models, only the age variable was maintained in the final model and showed an inverse association with all ED methods. ED 3 showed an increase in energy density for non-white individuals. Of all studied nutrients, protein was the only one that was not significantly correlated with ED 3 (p = 0.899). Conclusion: The young adults studied had a higher energy-density diet, representing a priority group for nutrition interventions. Regardless of the calculation method used, there is a correlation between ED and nutrients. en
dc.description.abstract Objetivo: Analisar a densidade energética (DE) da dieta de trabalhadores da cidade de São Paulo e sua associação com características sociodemográficas, bem como avaliar a relação entre DE e ingestão de nutrientes. Métodos: Estudo transversal que avaliou a dieta de 852 trabalhadores, por meio de recordatório de 24 horas, sendo um recordatório aplicado a todos os indivíduos e um segundo para subamostra, a fim de corrigir a variabilidade intrapessoal. A DE da dieta foi calculada por três métodos: inclusão de todos os alimentos sólidos e das bebidas, excluindo apenas água (DE 1); inclusão de todos os alimentos sólidos e bebidas calóricas que contêm, no mínimo, 5 kcal/100g (DE 2); inclusão de todos os alimentos sólidos e exclusão de todas as bebidas (DE 3). Para analisar a relação entre a DE e as variáveis sociodemográficas utilizou-se regressão linear, e a relação entre DE e nutrientes foi avaliada por meio do coeficiente de correlação de Pearson. Resultados: Para a dieta dos trabalhadores, os valores de DE observados foram 1,18 kcal/g, 1,22 kcal/g e 1,73 kcal/g, considerando-se os métodos DE 1, DE 2 e DE 3, respectivamente. Nos modelos múltiplos de regressão, apenas a variável idade apresentou associação negativa com todos os métodos de DE. Para a DE 3, houve incremento da DE para indivíduos não brancos. Dentre os nutrientes estudados, o único que não apresentou correlação significativa foi a proteína, para DE 3 (p = 0,899). Conclusão: Os adultos jovens tinham uma alimentação com maior DE, sendo um grupo prioriatário para intervenções nutricionais. Além disso, independente do método de cálculo, há correlação entre a DE e os nutrientes da dieta. pt
dc.format.extent 257-265
dc.language.iso por
dc.publisher Associação Brasileira de Saúde Coletiva
dc.relation.ispartof Revista Brasileira de Epidemiologia
dc.rights Acesso aberto
dc.subject Energy density en
dc.subject Food consumption en
dc.subject Energy intake en
dc.subject Workers en
dc.subject Densidade energetica pt
dc.subject Consumo alimentar pt
dc.subject Ingestao de energia pt
dc.subject Trabalhadores pt
dc.title Densidade energetica da dieta de trabalhadores de São Paulo e fatores sociodemograficos associados* pt
dc.title.alternative Energy density in the diet of workers from São Paulo, Brazil, and associated socio-demographic factors* en
dc.type Artigo
dc.contributor.institution Universidade de São Paulo (USP)
dc.contributor.institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.description.affiliation Universidade de São Paulo Faculdade de Saude Publica Programa de Pos Graduacao em Nutricao
dc.description.affiliation Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Instituto de Saude e Sociedade Departamento de Saude, Clinica e Instituicoes
dc.description.affiliation Universidade de São Paulo Faculdade de Saude Publica Departamento de Nutricao
dc.description.affiliationUnifesp UNIFESP, Instituto de Saude e Sociedade Depto. de Saude, Clinica e Instituicoes
dc.identifier.file S1415-790X2013000200257.pdf
dc.identifier.scielo S1415-790X2013000200257
dc.identifier.doi 10.1590/S1415-790X2013000200003
dc.description.source SciELO



File

Name: S1415-790X2013000200257.pdf
Size: 310.1Kb
Format: PDF
Description:
Open file

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search


Browse

Statistics

My Account