Comparison of eating attitudes among university students from the five Brazilian regions

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dc.contributor.author Alvarenga, Marle dos Santos
dc.contributor.author Scagliusi, Fernanda Baeza [UNIFESP]
dc.contributor.author Philippi, Sonia Tucunduva
dc.date.accessioned 2015-06-14T13:43:34Z
dc.date.available 2015-06-14T13:43:34Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232012000200016
dc.identifier.citation Ciência & Saúde Coletiva. ABRASCO - Associação Brasileira de Saúde Coletiva, v. 17, n. 2, p. 435-444, 2012.
dc.identifier.issn 1413-8123
dc.identifier.uri http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6933
dc.description.abstract Eating attitudes can be defined as beliefs, thoughts, feelings, behavior and relationship with food. They can influence people's food choices and health status. The scope of this paper is to compare eating attitudes of university students from different regions of Brazil and investigate possible associations and correlations with nutritional status, age, individual income and parental education. 2489 female university students in the area of health answered the Eating Attitude Scale - evaluated by total score and 5 sub-scores. The eating attitudes were compared by means of an analysis of covariance. A logistic regression was conducted to evaluate which variables were associated to the scale score. The Northeast presented more restrictive and compensatory practices and the North and Northeast presented less positive feelings about food and worse ideas about normal eating. The score on the scale did not present strong correlation with any of the variables studied, but nutritional status and age were associated with the total score. The profile of university students was similar among regions with the worst response in the North and Northeast regions. It is believed that these data could help to elucidate dietary patterns and nutritional differences among groups. en
dc.description.abstract Atitudes alimentares são crenças, pensamentos, sentimentos, comportamentos e relacionamento com os alimentos e influenciam as escolhas alimentares e a saúde dos indivíduos. Objetivo: comparar atitudes alimentares de universitárias brasileiras das cinco regiões do país e avaliar associações e correlações com o estado nutricional, curso, idade, renda e escolaridade do chefe da família. Métodos: 2489 universitárias do sexo feminino de cursos da área da saúde responderam à Escala de Atitudes Alimentares - analisada em escore total e suas 5 subescalas. As respostas foram comparadas por região através da análise de covariância. Uma regressão logística foi realizada para avaliar quais variáveis estavam associadas à pontuação da escala. Resultados: a região Nordeste apresentou mais práticas restritivas e compensatórias e as regiões Norte e Nordeste menos sentimentos positivos em relação à alimentação e os piores conceitos sobre alimentação normal. Os escores não apresentaram forte correlação com as variáveis estudadas; mas o estado nutricional e a idade tiveram associação com a pontuação total. Conclusão: As atitudes alimentares de universitárias foram similares entre as regiões, com pior resposta na região Norte e Nordeste. Estes resultados podem ajudar a elucidar padrões dietéticos e diferenças nutricionais entre regiões do país. pt
dc.description.sponsorship Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
dc.format.extent 435-444
dc.language.iso eng
dc.publisher ABRASCO - Associação Brasileira de Saúde Coletiva
dc.relation.ispartof Ciência & Saúde Coletiva
dc.rights Acesso aberto
dc.subject Eating attitudes en
dc.subject Female university students en
dc.subject Nutritional status en
dc.subject Atitudes alimentares pt
dc.subject Universitárias pt
dc.subject Estado nutricional pt
dc.title Comparison of eating attitudes among university students from the five Brazilian regions en
dc.title.alternative Comparação das Atitudes Alimentares entre universitárias das cinco regiões brasileiras pt
dc.type Artigo
dc.contributor.institution Universidade de São Paulo (USP)
dc.contributor.institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.description.affiliation Universidade de São Paulo Faculdade de Saúde Pública Departamento de Nutrição
dc.description.affiliation Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Depto de Ciências da Saúde
dc.description.affiliationUnifesp UNIFESP, Depto de Ciências da Saúde
dc.identifier.file S1413-81232012000200016.pdf
dc.identifier.scielo S1413-81232012000200016
dc.identifier.doi 10.1590/S1413-81232012000200016
dc.description.source SciELO
dc.identifier.wos WOS:000299383400017



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Nome: S1413-81232012000200016.pdf
Tamanho: 220.4KB
Formato: PDF
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