In vitro trypanocidal evaluation of pinane derivatives from essential oils of ripe fruits from Schinus terebinthifolius Raddi (Anacardiaceae)

In vitro trypanocidal evaluation of pinane derivatives from essential oils of ripe fruits from Schinus terebinthifolius Raddi (Anacardiaceae)

Autor Sartorelli, Patricia Autor UNIFESP Google Scholar
Santana, Jefferson Santos Autor UNIFESP Google Scholar
Guadagnin, Rafael Carlos Autor UNIFESP Google Scholar
Lago, Joao Henrique Ghilardi Autor UNIFESP Google Scholar
Pinto, Érika Gracielle Google Scholar
Tempone, André Gustavo Google Scholar
Stefani, Hélio Alexandre Autor UNIFESP Google Scholar
Soares, Marisi Gomes Google Scholar
Silva, Adalberto Manoel da Google Scholar
Instituição Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Universidade de São Paulo (USP)
Instituto Adolfo Lutz Departamento de Parasitologia
Universidade Federal de Alfenas Instituto de Química
Universidade Federal de Viçosa Departamento de Química
Resumo Essential oils of ripe fruits from Schinus terebinthifolius (Anacardiaceae), obtained using a pilot extractor and a Clevenger apparatus were chemically characterized. Due the high amount of (-)- α-pinene in both oils, this monoterpene was tested against the protozoan parasite Trypanosoma cruzi, showing a moderate potential (IC50 63.56 µg/mL) when compared to benznidazole (IC50 43.14 µg/mL). Otherwise, (-)- α-pinene oxide did not showed anti-trypanosomal activity (IC50 > 400 µg/mL) while (-)-pinane showed an IC50 of 56.50 µg/mL. The obtained results indicated that the epoxydation of α-pinene results to the loss of the anti-parasitic activity while its hydrogenation product, contributed slightly to the increased activity.
Palavra-chave Schinus terebinthifolius Raddi
Anacardiaceae
trypanocidal activity
Idioma Inglês
Financiador Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
Data de publicação 2012-01-01
Publicado em SARTORELLI, Patricia et al . In vitro trypanocidal evaluation of pinane derivatives from essential oils of ripe fruits from Schinus terebinthifolius Raddi (Anacardiaceae). Quím. Nova, São Paulo , v. 35, n. 4, p. 743-747, 2012
ISSN 0100-4042 (Sherpa/Romeo, fator de impacto)
Publicador Sociedade Brasileira de Química
Extensão 743-747
Fonte http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000400017
Direito de acesso Acesso aberto Open Access
Tipo Artigo
Web of Science WOS:000304226400017
SciELO S0100-40422012000400017 (estatísticas na SciELO)
Endereço permanente http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6909

Exibir registro completo




Arquivo

Nome: S0100-40422012000400017.pdf
Tamanho: 314.7KB
Formato: PDF
Descrição:
Abrir arquivo

Este item está nas seguintes coleções

Buscar


Navegar

Minha conta