Stability evaluation of tocopheryl acetate and ascorbyl tetraisopalmitate in isolation and incorporated in cosmetic formulations using thermal analysis

Stability evaluation of tocopheryl acetate and ascorbyl tetraisopalmitate in isolation and incorporated in cosmetic formulations using thermal analysis

Autor Almeida, Mariana Mandelli de Google Scholar
Lima, Cibele Rosana Ribeiro de Castro Google Scholar
Quenca-guillen, Joyce Santos Google Scholar
Moscardini Filho, Elder Autor UNIFESP Google Scholar
Mercuri, Lucildes Pita Autor UNIFESP Google Scholar
Santoro, Maria Inês Rocha Miritello Google Scholar
Kedor-hackmann, Erika Rosa Maria Google Scholar
Instituição University of São Paulo Faculty of Pharmaceutical Sciences Pharmacy Department
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Resumo In view of the increase in the number of cosmetic preparations containing antioxidant vitamins, chiefly, due to their action in preventing the process of skin aging, there is a need to develop pre-formulation studies and to validate analytical methods in order to obtain high quality products. Thus, the objective of this research was to evaluate and compare the thermal behavior of tocopheryl acetate and ascorbyl tetraisopalmitate as raw materials, and incorporated into a base cream. Thermogravimetry (TG / DTG) and differential scanning calorimetry (DSC) were used for this purpose. Both vitamins were found to be stable up to 250ºC. The base cream (placebo) and the sample (base cream containing the vitamins) presented different weight loss. Thermal analysis has shown itself to be an excellent tool for the characterization of these vitamins and can be used in routine analysis for quality control of this type of cosmetic formulation.

Considerando o potencial antioxidante das vitaminas utilizadas em produtos cosméticos, seu uso na prevenção do processo de envelhecimento da pele e a necessidade de estudos de pré-formulação que garantam o desenvolvimento de cosméticos de qualidade, foi objetivo deste trabalho avaliar e comparar o comportamento térmico dos ativos acetato de tocoferila e tetraisopalmitato de ascorbila, matérias-primas, isoladamente e incorporados em creme base. As técnicas termogravimetria/termogravimetria derivada (TG/DTG) e calorimetria exploratória diferencial (DSC) foram utilizadas para tal finalidade. Verificou-se que as vitaminas mantiveram-se estáveis até a temperatura de, aproximadamente, 250 ºC, observando-se diferença na perda de massa entre o creme base e o creme base associado às vitaminas. Assim sendo, a análise térmica mostrou-se como excelente ferramenta para caracterização das vitaminas e do creme base, podendo ser empregada em análises de rotina no controle de qualidade deste tipo de formulação cosmética.
Palavra-chave Thermal analysis
Cosmetic emulsion
Cosmetics
Tocopheryl acetate
Ascorbyl tetraisopalmitate
Vitamins
Análise térmica
Emulsão cosmética
Cosméticos
Acetato de tocoferila
Tetraisopalmitato de ascorbila
Vitaminas
Idioma Inglês
Financiador Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
Data de publicação 2010-03-01
Publicado em Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas, v. 46, n. 1, p. 129-134, 2010.
ISSN 1984-8250 (Sherpa/Romeo, fator de impacto)
Publicador Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas
Extensão 129-134
Fonte http://dx.doi.org/10.1590/S1984-82502010000100015
Direito de acesso Acesso aberto Open Access
Tipo Artigo
Web of Science WOS:000279574800015
SciELO S1984-82502010000100015 (estatísticas na SciELO)
Endereço permanente http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5617

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Nome: S1984-82502010000100015.pdf
Tamanho: 735.0KB
Formato: PDF
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