Ácidos graxos ômega 3 e tratamento da esquizofrenia

Ácidos graxos ômega 3 e tratamento da esquizofrenia

Alternative title Omega 3 fatty acid and schizophrenia treatment
Author Zemdegs, Juliane Costa Silva Autor UNIFESP Google Scholar
Pimentel, Gustavo Duarte Autor UNIFESP Google Scholar
Priel, Margareth Rose Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Centro Universitário São Camilo
Abstract BACKGROUND: Schizophrenia is a complex and debilitating psychiatric disorder, whose primary pharmacological intervention is the use of antipsychotics. There is, however, growing evidence that dietary supplementation with omega 3 fatty acids (n-3) may be beneficial in several psychiatric conditions. OBJECTIVE: To review the efficacy of n-3 as a treatment for schizophrenia. METHODS: Electronic searches of the following databases were performed: Medline, Lilacs e SciELO. The search strategy also included cited reference searching. All relevant randomized controlled trials were included in the review. RESULTS: To date, five out of six randomized, double-blind, and placebo controlled studies obtained improvement in the symptoms of the psychosis. Besides, an advantage in the intake of eicosapentaenoic fatty acid (EPA) in relation to docosahexaenoic fatty acid was designated. Essentially, the intake of 2 g/day of EPA in addition to the standard medication was effective in decreasing the symptoms of schizophrenia. DISCUSSION: The nutritional therapy with EPA revealed to be useful as coadjutant in the treatment of schizophrenia. Therefore, we suggest that the schizophrenic patients should be encouraged to consume balanced and healthy meals rich in EPA and, if the ideal amount is not reached by the diet, the supplementation is likely to be beneficial.

CONTEXTO: A esquizofrenia é uma desordem psiquiátrica complexa e debilitante cujo tratamento de base é realizado com medicamentos antipsicóticos. No entanto, evidências sugerem que a suplementação dietética com ácidos graxos ômega 3 (n-3) pode ser benéfica em diversas desordens psiquiátricas. OBJETIVO: Revisar a eficácia do n-3 como coadjuvante no tratamento farmacológico da esquizofrenia. MÉTODOS: Realizou-se uma pesquisa nas bases de dados eletrônicas Medline, Lilacs e SciELO. A estratégia de busca também incluiu a busca em árvore. Todos os estudos randomizados e controlados relevantes foram incluídos nesta revisão, independentemente do ano de publicação. RESULTADOS: Até o momento, foram divulgados seis estudos randomizados, duplo-cegos placebo controlados; cinco deles apresentaram resultados positivos na melhora dos sintomas da esquizofrenia, assinalando, ainda, superioridade do ácido graxo eicosapentaenoico (EPA) em relação ao ácido graxo docosaexaenoico. Em geral, o consumo de 2 g/dia de EPA conjuntamente com a medicação antipsicótica usual parece reduzir a sintomatologia da esquizofrenia, particularmente os sintomas positivos. CONCLUSÃO: A terapia nutricional com EPA mostrou-se útil como coadjuvante no tratamento da esquizofrenia. Por conseguinte, sugere-se que os pacientes esquizofrênicos sejam encorajados a consumir refeições balanceadas e saudáveis ricas em EPA e, caso a quantidade ideal não seja atingida pela dieta, a suplementação pode ser benéfica.
Keywords Schizophrenia
nutrition
eicosapentaeinoic acid
omega 3 fatty acid
treatment
Esquizofrenia
nutrição
ácido eicosapentaenoico
ácido graxo ômega 3
tratamento
Language Portuguese
Sponsor Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Date 2010-01-01
Published in Archives of Clinical Psychiatry. Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo, v. 37, n. 5, p. 223-227, 2010.
ISSN 0101-6083 (Sherpa/Romeo, impact factor)
Publisher Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo
Extent 223-227
Origin http://dx.doi.org/10.1590/S0101-60832010000500007
Access rights Open access Open Access
Type Article
Web of Science ID WOS:000283337900007
SciELO ID S0101-60832010000500007 (statistics in SciELO)
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5579

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