Constituents from Maytenus ilicifolia leaves and bioguided fractionation for gastroprotective activity

Constituents from Maytenus ilicifolia leaves and bioguided fractionation for gastroprotective activity

Autor Leite, João Paulo V. Google Scholar
Braga, Fernão C. Google Scholar
Romussi, Giovanni Google Scholar
Persoli, Rita M. Autor UNIFESP Google Scholar
Tabach, Ricardo Autor UNIFESP Google Scholar
Carlini, Elisaldo Araujo Autor UNIFESP Google Scholar
Oliveira, Alaíde B. Google Scholar
Instituição Universidade Federal de Viçosa Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular
Universidade Federal de Minas Gerais Faculdade de Farmácia Departamento de Produtos Farmacêuticos
Università degli Studi di Genova Dipartamento di Chimica e Tecnologie Farmaceutiche
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Resumo Maytenus ilicifolia Mart. ex Reissek is traditionally used in Brazil for treatment of gastric ulcers. Here we report the phytochemical investigation of an ethanol extract of M. ilicifolia leaves (EEMIL) aiming at the isolation of constituents which were used as chemical markers to monitor an activity-guided fractionation of a lyophilized aqueous extract of M. ilicifolia leaves (LAEMIL). From EEMIL, four flavonoids were isolated, namely the tri-flavonoid glycosides mauritianin (1), trifolin, (2) hyperin (4), and epi-catechin (5). Fractionation of LAEMIL led to 5 fractions which afforded the tetra-glycoside kaempferol derivative (3), and galactitol (6). LAEMIL and its fractions were evaluated in rats for their effects on gastric secretion volume and pH. HPLC (High Performance Liquid Chromatography) analysis revealed that only fractions containing the tri- and tetra-flavonoid glycosides 1 and 3 caused significant increase of gastric volume and pH, thus indicating that these glycosides play an important role on the gastroprotective effect of M.ilicifolia leaves.

Maytenus ilicifolia Mart. ex Reissek é tradicionalmente usada no Brasil para o tratamento de úlcera gástrica. O presente trabalho relata a investigação fitoquímica de um extrato etanólico de folhas de M. ilicifolia (EEMIL) visando o isolamento de constituintes que foram usados como marcadores químicos para monitorar o fracionamento de um extrato aquoso liofilizado de folhas de M. ilicifolia (LAEMIL). De EEMIL, quatro flavonóides foram isolados, compreendendo o triglicosídeo flavônico mauritianina (1), trifolina (2), hyperina (4), e epi-catequina (5). O fracionamento de LAEMIL levou a 5 frações, fornecendo um derivado tetraglicosilado de canferol (3), além do galactitol (6). LAEMIL e suas frações foram avaliadas quanto aos efeitos sobre o volume e pH da secreção gástrica em ratos. Análise por CLAE (Cromatografia Líquida de Alta Eficiência) revelou que somente frações contendo o tri- e tetra-glicosídeos flavônicos 1 e 3 causaram aumento significativo de volume gástrico e pH, indicando que esses glicosídeos têm importante papel sob o efeito gastroprotetor de folhas de M. ilicifolia.
Assunto Maytenus ilicifolia
flavonoid glycosides
gastroprotective activity
liquid chromatography
Idioma Inglês
Financiador Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Data 2010-01-01
Publicado em Journal of the Brazilian Chemical Society. Sociedade Brasileira de Química, v. 21, n. 2, p. 248-254, 2010.
ISSN 0103-5053 (Sherpa/Romeo, fator de impacto)
Editor Sociedade Brasileira de Química
Extensão 248-254
Fonte http://dx.doi.org/10.1590/S0103-50532010000200009
Direito de acesso Acesso aberto Open Access
Tipo Artigo
Web of Science WOS:000276085500009
SciELO S0103-50532010000200009 (estatísticas na SciELO)
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5510

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