Programa Alimentar Brasileiro Cardioprotetor E A Escolha Alimentar De Seus Participantes: Barreiras E Facilitadores Da Adesão

Programa Alimentar Brasileiro Cardioprotetor E A Escolha Alimentar De Seus Participantes: Barreiras E Facilitadores Da Adesão

Author Pagano, Raira Autor UNIFESP Google Scholar
Advisor Juzwiak, Claudia Ridel Autor UNIFESP Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Graduate program Interdisciplinar Em Ciências Da Saúde
Abstract The Brazilian Cardioprotective Nutritional Program (The Balance Program Trial), Developed By The Hospital Do Coração (Hcor) In Partnership With The Ministry Of Health. Consists Of A Nutritional Guidance Aimed For Cardiovascular Patients, Which Objective Is To Investigate The Effect Of De Program In Reducing Cardiovascular Events. The Present Qualitative Investigation Is A Case Study Of The Of The Program, That Aims To Understand The Participants Food Choices System, Regarding The Barriers And The Facilitators To Adhesion. For That, Semistructured Interviews Were Conducted With Ten Participants From The Hcor Intervention Group. The Thematic Content Analysis Was Conducted Using As Theoretical Framework The Food Choice Process Model, Proposed By The Cornell Food Choice Research Group, Defining As A Priori Categories: The Life Course, The Influences And The Personal Food Choice System. As For The Life Course Category, For Some, The Cardiovascular Event Represented A Turning Point, With A Radical Transformation Of

O Programa Alimentar Brasileiro Cardioprotetor (Dica Br), Elaborado Pelo Hospital Do Coração (Hcor) Em Parceria Com O Ministério Da Saúde, Consiste Em Uma Estratégia De Orientação Nutricional Direcionada Para Indivíduos Cardiopatas, Que Tem Como Objetivo Observar Se A Alimentação Brasileira Previne A Incidência De Novos Eventos Cardiovasculares. O Presente Estudo, De Abordagem Qualitativa, É Um Estudo De Caso Do Programa Com O Objetivo De Compreender O Processo De Escolhas Alimentares Dos Participantes, No Que Tange As Barreiras E Os Facilitadores De Adesão. Para Tanto, Foram Realizadas Entrevistas Semiestruturadas Com 10 Participantes Do Grupo Intervenção Do Hcor. A Análise De Conteúdo Temática Baseou-Se No Referencial Teórico Do Modelo De Processo De Escolha Alimentar, Proposto Pelo Grupo De Pesquisa Cornell Food Choice, Definindo Como Categorias Apriorísticas: O Curso De Vida, As Influências E O Sistema De Escolha Alimentar Pessoal. Quanto Ao Curso De Vida, Para Alguns, O Evento Cardiovascular Representou
Keywords Cardiovascular Diseases
Food Behavior
Food And Nutrition Education
Qualitative Research
Doenças Cardiovasculares
Comportamento Alimentar
Educação Alimentar E Nutricional
Pesquisa Qualitativa
Language Portuguese
Date 2018-03-15
Research area Estratégias Interdisciplinares Em Promoção, Prevenção E Reabilitação
Knowledge area Multidisciplinar
Publisher Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Extent 84 p.
Origin https://sucupira.capes.gov.br/sucupira/public/consultas/coleta/trabalhoConclusao/viewTrabalhoConclusao.jsf?popup=true&id_trabalho=6778442
Access rights Closed access
Type Dissertation
URI https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/53124

Show full item record




File

File Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Search


Browse

Statistics

My Account