Produção Científica Acerca Dos Hábitos E Práticas Alimentares De Estudantes Universitários: Uma Revisão Integrativa

Produção Científica Acerca Dos Hábitos E Práticas Alimentares De Estudantes Universitários: Uma Revisão Integrativa

Author Silva, Joao Gabriel Sanchez Tavares Da Autor UNIFESP Google Scholar
Advisor Nakamura, Eunice Autor UNIFESP Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Graduate program Interdisciplinar Em Ciências Da Saúde
Abstract Objective: To Analyze The State Of The Art Of Studies On "Eating Habits And Practices Of University Students" From An Integrative Review. Methods: An Integrative Review Was Carried Out, Based On The Prisma Guideline. The Articles Were Searched In The Virtual Health Library And Cochrane Library, Published Between 2000 And 2016. The Data Were Analyzed By A Thematic Content Analysis With Theoretical Articulation For Interpretation, Inference And Discussion Based On Human And Social Sciences References, With Use Of Concepts Proposed By Anthony Giddens And Michel Foucault, Mainly. Results And Discussion: A Total Of 410 Articles Were Found And Included In The Review, Of Which Two Non-Aprioristic Thematic Categories Emerged, With 205 Articles Each, Discussed In Epistemological Terms And In A Critical Sociocultural View. The First One Consisted Of Articles With A More Restricted View On The Biological And Nutritional Aspects Of Food, Mainly On The Food Consumption Of University Students, Which Articles Reinforced The

Objetivo: Analisar O Estado Da Arte De Estudos Sobre Hábitos E Práticas Alimentares De Estudantes Universitários A Partir De Revisão Integrativa. Métodos: Foi Realizada Uma Revisão Integrativa Pautada Na Recomendação Prisma. Foram Buscados Artigos Na Biblioteca Virtual Em Saúde E Na Cochrane Library, Publicados Entre Os Anos 2000 E 2016. Os Dados Foram Analisados Por Meio Da Análise De Conteúdo Temática Com Articulação Teórica Para Interpretação, Inferência E Discussão, Embasados Em Referenciais Das Ciências Humanas E Sociais, Com Uso De Conceitos Propostos Por Anthony Giddens E Michel Foucault, Principalmente. Resultados E Discussão: Foram Incluídos Na Revisão 410 Artigos, Dos Quais Emergiram Duas Categorias Temáticas Não Apriorísticas, Discutidas Em Termos Epistemológicos Embasados Em Uma Visão Sociocultural Crítica. A Primeira Categoria Foi Composta Por Artigos Com Olhar Mais Restrito Às Questões Biológicas E Nutricionais Da Alimentação, Principalmente Sobre O Consumo Alimentar Dos Universitários. Esses Ar
Keywords Food Habits
Eating Practices
University Students
Systematic Review
Integrative Review
Epistemology
Hábitos Alimentares
Práticas Alimentares
Estudantes Universitários
Revisão Sistemática
Revisão Integrativa
Epistemologia
Language Portuguese
Date 2018-03-13
Research area Ciências Humanas, Sociais E Saúde
Knowledge area Multidisciplinar
Publisher Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Extent 147 p.
Origin https://sucupira.capes.gov.br/sucupira/public/consultas/coleta/trabalhoConclusao/viewTrabalhoConclusao.jsf?popup=true&id_trabalho=6778407
Access rights Closed access
Type Dissertation
URI https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/53076

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