Efeitos Do Consumo Preventivo De Azeite De Oliva Extra-Virgem E Óleo De Linhaça Marrom Na Colite Ulcerativa Induzida Em Camundongos

Efeitos Do Consumo Preventivo De Azeite De Oliva Extra-Virgem E Óleo De Linhaça Marrom Na Colite Ulcerativa Induzida Em Camundongos

Author Nascimento, Roberto De Paula Do Autor UNIFESP Google Scholar
Advisor Caperuto, Luciana Chagas Autor UNIFESP Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Graduate program Biologia Química
Abstract Abstract Introduction: Ulcerative Colitis (Uc) Is An Inflammatory Bowel Disease With Higher Prevalence In European Countries. However, Studies Show That, By 2025, Latin American Countries Could Match The Alarming Rates Found In Developed Regions. Considering This Scenario, Researches With Functional Foods Are Emerging With The Objective Of Proposing New Ways Of Prevention And Treatment, Without Adverse Effects, Of Uc. Oils Of The Daily Food Routine, Rich In Unsaturated Fats And Phenolic Compounds, Seem Promising Foods In This Disease. Objective: To Evaluate The Preventive Effects Of Extra Virgin Olive Oil (Evoo), Flaxseed Oil (Fo) And The Two Oils Combined, In Acute Uc Induced In Mice. Material And Methods: 80 Female C57bl/6j Were Divided Into Four Groups: Control, Evoo, Fo And Evoo+Fo. After 30 Days Of Preventive Feeding, One Part Of The Animals From Each Group Received Dextran Sodium Sulfate (Dss) In Drinking Water For Five Days For Uc Induction. During The Post-Dss Period, The Disease Activity Index (Iad)

Introdução: A Colite Ulcerativa (Uc) É Uma Doença Inflamatória Intestinal Com Maior Prevalência Em Países Da Europa. No Entanto, Estudos Revelam Que, Até 2025, Os Países Da América Latina Poderão Igualar Os Índices Alarmantes Encontrados Nas Regiões Desenvolvidas. Considerando Este Cenário, Pesquisas Com Alimentos Funcionais Surgem Com O Objetivo De Propor Novos Meios De Prevenção E Tratamento, Sem Efeitos Adversos, Para A Uc. Os Óleos Da Alimentação Diária, Ricos Em Gorduras Insaturadas E Compostos Fenólicos, Se Caracterizam Como Alimentos Promissores Nessa Doença. Objetivo: Avaliar Os Efeitos Preventivos Do Azeite De Oliva Extravirgem (Aoev), Óleo De Linhaça (Ol) E Os Dois Óleos Combinados, Na Uc Aguda Em Camundongos. Material E Métodos: 80 Fêmeas C57bl/6j Foram Divididas Em Quatro Grupos: Controle, Aoev, Ol E Aoev+Ol. Após 30 Dias De Alimentação Preventiva, Uma Parte Dos Animais De Cada Grupo Recebeu Dextran Sulfato De Sódio (Dss) Na Água De Beber Por Cinco Dias Para A Indução Da Uc. O Índice De Atividade
Keywords Ulcerative Colitis
Extra-Virgin Olive Oil
Flaxseed Oil
Dextran Sodium Sulfate
Prevention
Colite Ulcerativa
Azeite De Oliva Extravirgem
Óleo De Linhaça
Dextran Sulfato De Sódio
Prevenção
Language Portuguese
Date 2018-08-23
Research area Biologia Química Em Modelos Celulares
Knowledge area Ciências Biológicas
Publisher Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Extent 139 p.
Origin https://sucupira.capes.gov.br/sucupira/public/consultas/coleta/trabalhoConclusao/viewTrabalhoConclusao.jsf?popup=true&id_trabalho=6558021
Access rights Closed access
Type Dissertation
URI https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/52851

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