Níveis De Vitamina D Em Brasileiros Com Glomerulopatias

Níveis De Vitamina D Em Brasileiros Com Glomerulopatias

Author Augusto, Frederico Knupp Autor UNIFESP Google Scholar
Advisor Kirsztajn, Gianna Mastroianni Autor UNIFESP Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Graduate program Medicina (Nefrologia)
Abstract INTRODUCTION: Patients with glomerulopathies have different levels of proteinuria and among the proteins lost there is the vitamin D binding protein. However, little is known about the levels of 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] and its relation to proteinuria in this population. OBJECTIVES: To evaluate possible associations between blood levels of 25(OH)D and those of 24-hour proteinuria, as well as between 25(OH)D levels and demographic, clinical and laboratory parameters, main medications and renal function decline. PATIENTS AND METHODS: in the present prospective cohort study, we evaluated 175 adult or elderly patients diagnosed with glomerulopathy, levels of 25(OH)D, calcium, phosphorus, PTH, urinalysis, serum creatinine, estimated glomerular filtration rate (eGFR), clinical and laboratory parameters, in collections performed between the months of August to October. RESULTS: In our sample, the mean age was 44.5 years ± 14.9, 62.9% were female and 50% white. The mean Body Mass Index (BMI) was 28 ± 5.1 kg/m2, proteinuria was 1.48 ± 2.18 g/24h, the eGFR was 75.9 ± 32.9 mL/min., and the follow-up of 1102 ± 494 days. We identified a high frequency of 25(OH)D deficiency and deficiency and an inverse relationship between its levels and those of proteinuria, regardless of the stage of chronic kidney disease (p < 0.001). Most patients were overweight or obese. BMI was significantly associated with reduced levels of 25(OH)D (p = 0.024). Among patients with more than 1 year of follow-up, levels of 25(OH)D < 15 ng/mL were associated with a higher rate of decline in eGFR (p = 0.017). CONCLUSIONS: There is an inverse association between vitamin D and proteinuria levels, regardless of the eGFR. Reduced levels of 25(OH)D were associated with high BMI, but not with age, gender and ethnicity or GFR. Levels of 25(OH)D < 15 ng/mL were associated with a faster decline in renal function. These findings suggest that vitamin D deficiency or insufficiency may have consequences on the progression of glomerulopathies and their progression to more advanced stages of chronic kidney disease.

INTRODUÇÃO: Pacientes com glomerulopatias apresentam diferentes níveis de proteinúria e entre as proteínas perdidas há a proteína de ligação de vitamina D. No entanto pouco se sabe sobre os níveis de 25-hidroxivitamina D [25(OH)D] e sua relação com a proteinúria nessa população. OBJETIVOS: Avaliar possíveis associações entre os níveis sanguíneos de 25(OH)D e os de proteinúria de 24 horas, assim como entre os níveis de 25(OH)D e parâmetros demográficos, clínicos e laboratoriais, principais medicações utilizadas e declínio de função renal. PACIENTES E MÉTODOS: No presente estudo de coorte prospectivo, avaliamos 175 pacientes adultos ou idosos com diagnóstico de glomerulopatia, os níveis de 25(OH)D, cálcio, fósforo, PTH, urinálise, creatinina sérica, Taxa de Filtração Glomerular Estimada (TFGe), parâmetros clínicos e laboratoriais, em coletas realizadas entre os meses de agosto a outubro. RESULTADOS: Em nossa amostra, a idade média foi de 44,5 anos ± 14,9; 62,9% eram do sexo feminino e 50% brancos. Em média, Índice de Massa Corporal (IMC) foi 28 ± 5,1 kg/m2, a proteinúria foi de 1,48 ± 2,18 g/24h, a TFGe foi de 75,9 ± 32,9 mL/min., e o tempo de seguimento de 1102 ± 494 dias. Identificamos alta frequência de insuficiência e deficiência de 25(OH)D e uma relação inversa de seus níveis com os de proteinúria, independentemente do estágio da doença renal crônica (p < 0,001). A maioria dos pacientes apresentava sobrepeso ou obesidade. O IMC associou-se significativamente com níveis reduzidos de 25(OH)D (p = 0,024). Entre os pacientes com mais de 1 ano de acompanhamento, níveis de 25(OH)D < 15 ng/mL associaram-se a maior velocidade de declínio da TFGe (p = 0,017). CONCLUSÕES: Há uma associação inversa entre os níveis de vitamina D e de proteinúria, independentemente da TFGe. Níveis reduzidos de 25(OH)D relacionaram-se com IMC elevado, mas não com idade, gênero e etnia ou TFGe. Níveis de 25(OH)D < 15 ng/mL associaram-se a declínio mais rápido da função renal. Esses achados sugerem que deficiência ou insuficiência de vitamina D podem ter consequências sobre a evolução das glomerulopatias e sua progressão para estágios mais avançados de doença renal crônica
Keywords Vitamin D
Glomerulopathies
Proteinuria
Prognosis
Vitamina D
Glomerulopatias
Proteinúria
Prognóstico
Language Portuguese
Date 2017-10-26
Research area Insuficiência Renal Crônica
Knowledge area Insuficiência Renal
Publisher Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Extent 0p.
Origin https://sucupira.capes.gov.br/sucupira/public/consultas/coleta/trabalhoConclusao/viewTrabalhoConclusao.jsf?popup=true&id_trabalho=5749966
Access rights Closed access
Type Dissertation
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/50622

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