Efeito Da Suplementação Alimentar Com Farinha De Chia (Salvia Hispanica L) Noprocesso Inflamatórioe Desenvolvimento Tumoral Em Ratos Wistar Inoculados Com Tumor De Walker 256

Efeito Da Suplementação Alimentar Com Farinha De Chia (Salvia Hispanica L) Noprocesso Inflamatórioe Desenvolvimento Tumoral Em Ratos Wistar Inoculados Com Tumor De Walker 256

Author Carnier, Marcela Autor UNIFESP Google Scholar
Advisor Oyama, Lila Missae Autor UNIFESP Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Graduate program Nutrição
Abstract Chia (Salvia hispanica L.) seeds contain large amounts of n-3 α-linolenic acid (ALA) and have been associated with many health benefits. The objective of the present study was to evaluate the effect of the diet throughout life, supplemented with chia flour in the development of cancer cachexia and inflammatory tissue response. Wistar rats at 30 days of age were treated with control diet or diet supplemented with chia flour for 8 weeks. After this period, a portion of the animals were inoculated with Walker 256 tumor cells. On the fourteenth day after tumor inoculation, the animals were euthanized and deposits of white adipose tissue, liver, gastrocnemius muscle and tumor were removed. Tumor weight increased and IL-10 content decreased in the group supplemented with chia flour. The presence of the tumor did not modify the cytokine content in the adipose tissues retroperitoneal and epididimal and gastrocnemius muscle. However, it decreased the protein content of IL-1β and TNF-α in the liver and IL-6R and IL-10R in mesenteric adipose tissue. In conclusion, our results demonstrated that supplementation with chia flour did not prevent the effects resulting from inoculation and tumor development in the Walker 256 model.

A semente de Chia (Salvia hispanica L.) contém grandes quantidades de ácido n-3 α-linolênico (ALA) e tem sido associada a muitos benefícios para a saúde. O objetivo do presente estudo foi avaliar o efeito da dieta ao longo da vida, suplementada com farinha de chia no desenvolvimento de câncer-caquexia e resposta inflamatória de tecidos. Os ratos Wistar aos 30 dias de idade foram tratados com dieta controle ou dieta suplementada com farinha de chia por 8 semanas. Após este período, uma parte dos animais foi inoculada com células tumorais Walker 256. No décimo quarto dia após a inoculação do tumor, os animais foram eutanasiados e depósitos de tecido adiposo branco, fígado, músculo gastrocnêmio e tumor foram removidos. O peso do tumor aumentou e o conteúdo de IL-10 diminui no grupo suplementado com farinha de chia. A presença do tumor não modificou o conteúdo de citocinas nos tecidos adiposos retroperitoneal e epididimal e músculo gastrocnêmio. No entanto, diminuiu o conteúdo proteico de IL-1β e TNF-α no fígado e IL-6R e IL-10R no tecido adiposo mesentérico. Em conclusão, nossos resultados demonstraram que a suplementação com farinha de chia não impediu os efeitos resultantes da inoculação e desenvolvimento do tumor no modelo Walker 256.
Keywords Chia Flour
Inflammatory Process
Tumour
Chia
Inflamação
Desenvolvimento Tumoral
Tumor Walker 256
Ratos
Language Portuguese
Date 2017-08-31
Research area Bioquímica E Fisiologia Da Nutrição
Knowledge area Nutrição
Publisher Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Extent 0p.
Origin https://sucupira.capes.gov.br/sucupira/public/consultas/coleta/trabalhoConclusao/viewTrabalhoConclusao.jsf?popup=true&id_trabalho=5298546
Access rights Closed access
Type Dissertation
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/50599

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