Déficit cognitivo: mais uma complicação do diabetes melito?

Déficit cognitivo: mais uma complicação do diabetes melito?

Alternative title Cognitive deficit: another complication of diabetes mellitus?
Author Almeida-pititto, Bianca De Autor UNIFESP Google Scholar
Almada Filho, Clineu De M. Autor UNIFESP Google Scholar
Cendoroglo, Maysa Seabra Autor UNIFESP Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Abstract As the population getting older, the chronic diseases will be more prevalent as diabetes mellitus (DM) and diseases characterized by cognitive deficits, as dementia. Studies have already shown an association between DM and cardiovascular risk factors associated with cognitive impairment. Besides the vascular complications of DM, studies have proposed the role of hyperglycemia and advanced glycosilation end products (AGEP) causing oxidative stress and β-amiloid protein brain deposition. Other factors have also been investigated, such as the role of insulinemia, genetic and IGF-1 (insulin-like growth factor-1). Some studies showed that good glucose control and intake of poli-unsaturated fat, Ômega-3 or anti-oxidative food can play a protector role against cognitive deficits. Improving knowledge about the association between DM and cognition and its physiopathology, can be essential for the prevention and treatment of cognitive impairment, leading to a beneficial impact on the quality of life of elderly patients with DM.

Com o envelhecimento da população, as doenças crônicas serão mais prevalentes, como o diabetes melito (DM) e aquelas caracterizadas por disfunções cognitivas, como as demências. Alguns estudos mostraram associação do DM e outros fatores de risco cardiovascular associados a distúrbios cognitivos. Além das complicações vasculares, estudos sugerem ação da hiperglicemia e dos produtos avançados finais de glicação (PAFG) em estresse oxidativo e acúmulo de substância β-amilóide intracerebral. Outros fatores também vêm sendo investigados, como o papel da insulinemia, da genética e do IGF-1 (insulin-like growth factor-1). Estudos mostraram que o bom controle glicêmico e a ingestão de dieta rica em gordura poliinsaturada, ômega-3 ou alimentos antioxidantes podem ter papel protetor contra os déficits cognitivos. Esclarecimentos sobre a associação entre DM e cognição e sua fisiopatologia podem ser essenciais para a prevenção e o tratamento de déficits cognitivos, levando a impacto positivo sobre a qualidade de vida dos pacientes idosos com DM.
Keywords Diabetes mellitus
Cognitive deficit
Cardiovascular risk factors
Elderly
Dementia
Diabetes melito
Déficit cognitivo
Fatores de risco cardiovascular
Idosos
Demência
Language Portuguese
Date 2008-10-01
Published in Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia, v. 52, n. 7, p. 1076-1083, 2008.
ISSN 0004-2730 (Sherpa/Romeo, impact factor)
Publisher Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia
Extent 1076-1083
Origin http://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302008000700003
Access rights Open access Open Access
Type Article
Web of Science ID WOS:000261299300003
SciELO ID S0004-27302008000700003 (statistics in SciELO)
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/4560

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