Dietary patterns and risk of oral cancer: a case-control study in São Paulo, Brazil

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dc.contributor.author Marchioni, Dirce Maria Lobo
dc.contributor.author Fisberg, Regina Mara
dc.contributor.author Góis Filho, José Francisco de
dc.contributor.author Kowalski, Luiz Paulo [UNIFESP]
dc.contributor.author Carvalho, Marcos Brasilino de
dc.contributor.author Abrahão, Márcio [UNIFESP]
dc.contributor.author Latorre, Maria Do Rosário Dias de Oliveira
dc.contributor.author Eluf-Neto, José
dc.contributor.author Wünsch Filho, Victor
dc.date.accessioned 2015-06-14T13:36:42Z
dc.date.available 2015-06-14T13:36:42Z
dc.date.issued 2007-02-01
dc.identifier http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89102007000100004
dc.identifier.citation Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 41, n. 1, p. 19-26, 2007.
dc.identifier.issn 0034-8910
dc.identifier.uri http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/3525
dc.description.abstract OBJECTIVE: To analyze the association between dietary patterns and oral cancer. METHODS: The study, part of a Latin American multicenter hospital-based case-control study, was conducted in São Paulo, Southeastern Brazil, between November 1998 and March 2002 and included 366 incident cases of oral cancer and 469 controls, frequency-matched with cases by sex and age. Dietary data were collected using a food frequency questionnaire. The risk associated with the intake of food groups defined a posteriori, through factor analysis (called factors), was assessed. The first factor, labeled prudent, was characterized by the intake of vegetables, fruit, cheese, and poultry. The second factor, traditional, consisted of the intake of rice, pasta, pulses, and meat. The third factor, snacks, was characterized as the intake of bread, butter, salami, cheese, cakes, and desserts. The fourth, monotonous, was inversely associated with the intake of fruit, vegetables and most other food items. Factor scores for each component retained were calculated for cases and controls. After categorization of factor scores into tertiles according to the distribution of controls, odds ratios and 95% confidence intervals were calculated using unconditional multiple logistic regression. RESULTS: Traditional factor showed an inverse association with cancer (OR=0.51; 95% CI: 0.32; 0.81, p-value for trend 0.14), whereas monotonous was positively associated with the outcome (OR=1.78; 95% CI: 1.78; 2.85, p-value for trend <0.001). CONCLUSIONS: The study data suggest that the traditional Brazilian diet, consisting of rice and beans plus moderate amounts of meat, may confer protection against oral cancer, independently of any other risk factors such as alcohol intake and smoking. en
dc.description.abstract OBJETIVO: Analisar padrões dietéticos relacionados com o câncer oral. MÉTODOS: Estudo caso-controle de base hospitalar, parte de um estudo multicêntrico na América Latina, foi realizado em São Paulo entre novembro de 1998 e março de 2003 em 366 casos incidentes de câncer oral e 469 controles, pareados por freqüência de sexo e idade. O inquérito dietético foi realizado por questionário de freqüência alimentar. Analisou-se o risco associado ao consumo de grupos de alimentos definidos a posteriori, por análise fatorial. O primeiro fator, denominado prudente, caracterizou-se pelo consumo de vegetais, frutas, queijos e aves. O segundo, tradicional, pelo consumo de arroz e massas, leguminosas e carne, enquanto o terceiro, lanches, pelo consumo de pão, manteiga, embutidos, queijos e doces. O último, monótono, associou-se inversamente ao consumo de frutas e vegetais, e a maior parte dos outros itens alimentares. Calculou-se um escore para cada padrão derivado, para casos e controles. Após categorização dos escores em tercis, de acordo com a distribuição dos controles, estimou-se a odds ratio e o intervalo de confiança de 95% por regressão logística múltipla não condicional. RESULTADOS: O padrão tradicional relacionou-se inversamente com o câncer oral (OR=0,51; IC 95%: 0,32; 0.81, p=0,140), enquanto o padrão monótono associou-se positivamente (OR=1,78; IC 95%: 1,78; 2,85, p<0,001). CONCLUSÕES: Os resultados sugerem que o prato tradicional do brasileiro, composto de arroz e feijão, mais quantidades moderadas de carne, pode conferir proteção quanto ao câncer oral, independente de outros fatores de risco reconhecidos, como consumo de álcool e tabaco. pt
dc.format.extent 19-26
dc.language.iso eng
dc.publisher Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo
dc.relation.ispartof Revista de Saúde Pública
dc.rights Acesso aberto
dc.subject Mouth neoplasms en
dc.subject Diet en
dc.subject Eating behavior en
dc.subject Diet surveys en
dc.subject Case-control studies en
dc.subject Factor analysis en
dc.subject Neoplasias bucais pt
dc.subject Dieta pt
dc.subject Comportamento alimentar pt
dc.subject Inquéritos sobre dietas pt
dc.subject Estudos de casos e controles pt
dc.subject Análise fatorial pt
dc.title Dietary patterns and risk of oral cancer: a case-control study in São Paulo, Brazil en
dc.title.alternative Padrões dietéticos e risco de câncer oral: estudo caso-controle em São Paulo pt
dc.type Artigo
dc.contributor.institution Universidade de São Paulo (USP)
dc.contributor.institution Instituto do Câncer Arnaldo Vieira de Carvalho Departamento de Cabeça e Pescoço
dc.contributor.institution Hospital do Câncer A.C.Camargo Departamento de Cabeça, Pescoço e Otorrinolaringologia
dc.contributor.institution Hospital Heliópolis Departamento de Cabeça e Pescoço
dc.contributor.institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.description.affiliation Universidade de São Paulo Faculdade de Saúde Pública Departamento de Nutrição
dc.description.affiliation Instituto do Câncer Arnaldo Vieira de Carvalho Departamento de Cabeça e Pescoço
dc.description.affiliation Hospital do Câncer A.C.Camargo Departamento de Cabeça, Pescoço e Otorrinolaringologia
dc.description.affiliation Hospital Heliópolis Departamento de Cabeça e Pescoço
dc.description.affiliation Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Departamento de Otorrinolaringologia, Cabeça e Pescoço. Hospital São Paulo
dc.description.affiliation USP FSP Departamento de Epidemiologia
dc.description.affiliation USP Faculdade de Medicina Departamento de Medicina Preventiva
dc.description.affiliationUnifesp UNIFESP, Depto. de Otorrinolaringologia, Cabeça e Pescoço. Hospital São Paulo
dc.identifier.file S0034-89102007000100004.pdf
dc.identifier.scielo S0034-89102007000100004
dc.identifier.doi 10.1590/S0034-89102007000100004
dc.description.source SciELO



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