Atuação da equipe multidisciplinar na terapia nutricional de pacientes sob cuidados intensivos

Atuação da equipe multidisciplinar na terapia nutricional de pacientes sob cuidados intensivos

Título alternativo The action of a multidisciplinary team in the nutritional care of critically ill patients
Autor Leite, Heitor Pons Autor UNIFESP Google Scholar
Carvalho, Werther Brunow de Autor UNIFESP Google Scholar
Santana e Meneses, Juliana Fernandez Autor UNIFESP Google Scholar
Instituição Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Resumo Hospitalized patients may have special nutrient requirements imposed by a combination of malnutrition and enhanced utilization of nutrients resulting from the disease process. Nutritional support, mainly during critical stages of disease, should be provided safely and effectively. Several studies have evaluated the paper of a multidisciplinary team in the administration of a nutritional therapy. Individually, the majority of these studies are underpowered to evaluate an effect on the quality of nutritional care. With the objective to identify problems inherent to the supply of nutritional support to hospitalized patients and verify the impact of the actions of a multidisciplinary team on the quality of these procedures, we analysed articles that have been published between 1980 and 2004 about the role of the action of multidisciplinary teams in the care and nutritional outcome of hospitalized patients, especially those undergoing intensive care. The terms used for the search were: multidisciplinary team, nutritional support, parenteral nutrition, enteral feeding, critically ill, intensive care unit, critically ill child. Of 130 studies, intially identified, just 24 were selected, of which 14 compared the standard of nutritional therapy with and without the presence of a multidisciplinary team. The inadequate supply of nutrients, infection and metabolic complications and the excessive use of parenteral nutrition were the main problems detected in the supply of nutritional support to hospitalized patients. In the comparative studies, the presence of the multidisciplinary team improved the pattern of nutritional support, and reduced the incidence of complications and the costs.

Pacientes hospitalizados podem ter necessidades nutricionais especiais em função da desnutrição e dos desequilíbrios metabólicos impostos pelas doenças. A terapia nutricional, principalmente nos estágios críticos das enfermidades, deve ser administrada de modo seguro e eficaz. Vários estudos têm avaliado o papel da equipe multidisciplinar na administração da terapia nutricional. Com o objetivo de identificar os problemas inerentes à administração da terapia nutricional em pacientes hospitalizados e verificar o impacto da atuação de uma equipe multidisciplinar na qualidade dos procedimentos, foi realizada uma revisão que analisou artigos publicados entre 1980 e 2004 sobre o papel da atuação de equipes multidisciplinares no cuidado e na evolução nutricional de pacientes hospitalizados, principalmente os que se encontravam sob cuidados intensivos. Os termos utilizados na pesquisa foram: multidisciplinary team, nutritional support, parente-ral nutrition, enteral feeding, critically ill, intensive care unit,critically ill child. Dos 130 estudos inicialmente identificados, foram selecionados 24, dos quais 14 compararam o padrão de terapia nutricional com e sem a presença da equipe multidisciplinar. Os principais problemas detectados na administração de terapia nutricional em pacientes hospitalizados foram a oferta inadequada de nutrientes, as complicações infecciosas e metabólicas e o uso excessivo de nutrição parenteral. Nos estudos comparativos, a presença da equipe multidisciplinar melhorou o padrão de oferta nutricional, reduziu a incidência de complicações e os custos.
Palavra-chave nutritional support
malnutrition
enteral nutrition
parenteral nutrition
intensive care unit
apoio nutricional
desnutrição
nutrição enteral
nutrição parenteral
unidade de cuidados intensivos
Idioma Português
Data de publicação 2005-12-01
Publicado em Revista de Nutrição. Pontifícia Universidade Católica de Campinas, v. 18, n. 6, p. 777-784, 2005.
ISSN 1415-5273 (Sherpa/Romeo)
Publicador Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Extensão 777-784
Fonte http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732005000600008
Direito de acesso Acesso aberto Open Access
Tipo Artigo
SciELO S1415-52732005000600008 (estatísticas na SciELO)
Endereço permanente http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/2792

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Nome: S1415-52732005000600008.pdf
Tamanho: 102.2KB
Formato: PDF
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