Weight loss diets advertised in non-scientific publications

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dc.contributor.author Amancio, Olga Maria Silverio [UNIFESP]
dc.contributor.author Chaud, Daniela Maria Alves [UNIFESP]
dc.date.accessioned 2015-06-14T13:31:16Z
dc.date.available 2015-06-14T13:31:16Z
dc.date.issued 2004-10-01
dc.identifier http://dx.doi.org/10.1590/S0102-311X2004000500015
dc.identifier.citation Cadernos de Saúde Pública. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz, v. 20, n. 5, p. 1219-1222, 2004.
dc.identifier.issn 0102-311X
dc.identifier.uri http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/2220
dc.description.abstract Weight-loss diets advertised in mainstream non-scientific publications and targeting the adult female public were evaluated in relation to total energy value, macronutrients, calcium, iron, vitamins A and E, and cholesterol content, as well as the presence of information regarding the duration of diets, fluid intake, physical activity, and maintenance diets. Two publications were selected, considering periodicity, circulation, readership, and years in publication. The Virtual Nutri software was used to evaluate the nutrients of 112 diets. Micronutrient content was compared to the Dietary Reference Intakes. All diets were inadequate in at least one of the evaluated items. Less than 25.0% of the diets presented adequate macronutrient distribution. Calcium, iron, and vitamin E were also predominantly inadequate (85.7, 97.3, and 91.9%, respectively). Non-scientific publications should not be allowed to advertise weight-loss diets. In addition, their chemical composition is inadequate and they are not accompanied by important instructions for such therapy. en
dc.description.abstract Diversas dietas para redução de peso, anunciadas em periódicos não-científicos de grande circulação, foram avaliadas em relação ao teor energético e de macronutrientes, cálcio, ferro, vitaminas A e E, colesterol e presença de informações sobre a duração da dieta, ingestão de fluidos, atividade física e dieta de manutenção. Duas publicações foram selecionadas em função da periodicidade, tiragem, número de leitores e anos de publicação. Foi utilizado o programa Virtual Nutri para medir os nutrientes de 112 dietas. Os teores de micronutrientes foram comparados com as Dietary Reference Intakes. Todas as dietas eram inadequadas em relação a uma ou mais substâncias avaliadas. Menos de 25,0% das dietas apresentaram distribuição adequada de macronutrientes. Predominavam os níveis inadequados de cálcio, ferro e vitamina E (85,7, 97,3, e 91,9%, respectivamente). Não deveria ser permitido que publicações não-científicas anunciassem dietas para perda de peso que não apresentassem também uma composição química adequada. pt
dc.format.extent 1219-1222
dc.language.iso eng
dc.publisher Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz
dc.relation.ispartof Cadernos de Saúde Pública
dc.rights Acesso aberto
dc.subject Diet en
dc.subject Weight Loss en
dc.subject Nutritive Value en
dc.subject Publications en
dc.subject Dieta pt
dc.subject Perda de Peso pt
dc.subject Valor Nutritivo pt
dc.subject Publicações pt
dc.title Weight loss diets advertised in non-scientific publications en
dc.title.alternative Dietas para perda de peso anunciadas na imprensa leiga pt
dc.type Artigo
dc.contributor.institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.description.affiliation Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Escola Paulista de Medicina
dc.description.affiliationUnifesp UNIFESP, EPM
dc.identifier.file S0102-311X2004000500015.pdf
dc.identifier.scielo S0102-311X2004000500015
dc.identifier.doi 10.1590/S0102-311X2004000500015
dc.description.source SciELO



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Name: S0102-311X2004000500015.pdf
Size: 49.95Kb
Format: PDF
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