A saúde do trabalhador na sociedade 24 horas

A saúde do trabalhador na sociedade 24 horas

Author Moreno, Claudia Roberta De Castro Autor UNIFESP Google Scholar
Fischer, Frida Marina Google Scholar
Rotenberg, Lúcia Google Scholar
Institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Universidade de São Paulo (USP)
Fundação Oswaldo Cruz Instituto Oswaldo Cruz Departamento de Biologia
Abstract This article first addresses the underlying factors determining the varying tolerance of individuals to swing and night shifts. Also discussed are features of specific jobs that may or may not favor the tolerance to variable and evening shifts. The second part of this article proposed measures to improve workers' health and physical and social well-being.

Este artigo trata, em um primeiro momento, de fatores subjacentes às diferenças individuais quanto à tolerância ao trabalho em turnos e noturno. Associadas a esses fatores, também são apresentadas características do trabalho que podem ou não favorecer a tolerância ao trabalho em turnos. Em um segundo momento, apresenta-se medidas de intervenção que visam minimizar as dificuldades enfrentadas pelos trabalhadores quanto à saúde e ao bem-estar orgânico e social.
Keywords shift work
organization of labor
ergometrics
trabalho em turnos
organização do trabalho
ergonomia
Language Portuguese
Date 2003-03-01
Published in São Paulo em Perspectiva. Fundação SEADE, v. 17, n. 1, p. 34-46, 2003.
ISSN 0102-8839 (Sherpa/Romeo)
Publisher Fundação SEADE
Extent 34-46
Origin http://dx.doi.org/10.1590/S0102-88392003000100005
Access rights Open access Open Access
Type Article
SciELO ID S0102-88392003000100005 (statistics in SciELO)
URI http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/1667

Show full item record




File

Name: S0102-88392003000100005.pdf
Size: 173.4Kb
Format: PDF
Description:
Open file

This item appears in the following Collection(s)

Search


Browse

Statistics

My Account