Increased exhalation of hydrogen peroxide in healthy subjects following cigarette consumption

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dc.contributor.author Guatura, Sandra Baltazar [UNIFESP]
dc.contributor.author Martinez, José Antônio Baddini [UNIFESP]
dc.contributor.author Bueno, Patricia Cincotto dos Santos [UNIFESP]
dc.contributor.author Santos, Manuel Lopes dos [UNIFESP]
dc.date.accessioned 2015-06-14T13:25:05Z
dc.date.available 2015-06-14T13:25:05Z
dc.date.issued 2000-07-06
dc.identifier http://dx.doi.org/10.1590/S1516-31802000000400004
dc.identifier.citation São Paulo Medical Journal. Associação Paulista de Medicina - APM, v. 118, n. 4, p. 93-98, 2000.
dc.identifier.issn 1516-3180
dc.identifier.uri http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/1003
dc.description.abstract CONTEXT: Increased hydrogen peroxide has been described in the expired breath condensate (H2O2-E) of several lung conditions, such as acute respiratory distress syndrome, chronic obstructive pulmonary disease and asthma. This technique has been advocated as being a simple method for documenting airway inflammation. OBJECTIVE: To evaluate H2O2-E in healthy cigarette smokers, and to determine the acute effects of the consumption of one cigarette on H2O2-E levels. TYPE OF STUDY: Prospective, controlled trial. SETTING: A pulmonary function laboratory in a University Hospital. PARTICIPANTS: Two groups of healthy volunteers: individuals who had never smoked (NS; n=10; 4 men; age = 30.6 ± 6.2 years) and current cigarette smokers (S; n=12; 7 men; age = 38.7 ± 9.8). None of the volunteers had respiratory symptoms and all showed normal spirometric tests. INTERVENTION: Expired air was collected from all volunteers through a face mask and a plastic collecting system leading into a flask with dry ice and pure ethanol. Samples from the group S were collected twice, before and half an hour after the combustion of one cigarette. MAIN MEASUREMENTS: Expired hydrogen peroxide using the Gallati and Pracht method. RESULTS: The S and NS groups showed comparable levels of H2O2-E at basal conditions [NS = 0.74 muM (DP 0.24) vs. S = 0.75 muM (DP 0.31)]. The smokers showed a significant increase in H2O2-E levels half an hour after the consumption of only one cigarette [0.75 muM (DP 0.31) vs. 0.95 muM (DP 0.22)]. CONCLUSION: The present results are consistent with the concept that smokers increase oxidative stress with elevated production of reactive oxygen species, contributing to the development of smoking-related disorders. en
dc.description.abstract CONTEXTO: Elevações do peróxido de hidrogênio exalado (H2O2-E) tem sido descritas em diversas doenças pulmonares tais como a síndrome do desconforto respiratório agudo, doença pulmonar obstrutiva crônica e asma. Essa técnica tem sido preconizada como um método simples capaz de refletir inflamação ao nível das vias aéreas. OBJETIVO: Avaliar os níveis de H2O2-E em indivíduos normais e determinar os efeitos agudos do consumo de um cigarro sobre seus valores. TIPO DE ESTUDO: Ensaio clínico, prospectivo, controlado. LOCAL: Laboratório de função pulmonar de um Hospital Universitário. PARTICIPANTES: Dois grupos de voluntários sadios: indivíduos que nunca fumaram [NS; n = 10; 4 homens; idade = 30,6 anos (DP 6,2)] e indivíduos fumantes atuais [S; n = 12; 7 homens; idade = 38,7 anos (DP 9,8)]. Todos os voluntários não apresentavam sintomas respiratórios e exibiam testes espirométricos dentro da normalidade. INTERVENÇÃO: Ar expirado foi coletado de todos os voluntários utilizando-se uma máscara facial e um sistema colocado em um frasco com gelo seco e etanol absoluto. Amostras do grupo S foram coletadas duas vezes, antes e meia hora após o consumo de um cigarro. VARIÁVEIS ESTUDADAS: Peróxido de hidrogênio expirado utilizando-se o método de Gallati e Pracht. RESULTADOS: Ambos os grupos mostraram níveis comparáveis de H2O2-E em condições basais [NS = 0,74 miM (DP 0,24) vs. S = 0,75 miM (DP 0,31)]. Os fumantes mostraram um aumento significante dos níveis de H2O2-E meia hora após o consumo de apenas um cigarro [0,75 miM (DP 0,31) vs. 0,95 miM (DP 0,22)]. CONCLUSÃO: Os resultados obtidos estão de acordo com o conceito de que o consumo de cigarros aumenta o estresse oxidativo com produção elevada de espécies reativas do oxigênio (ROS) contribuindo para o desenvolvimento de doenças relacionadas ao tabagismo. pt
dc.format.extent 93-98
dc.language.iso eng
dc.publisher Associação Paulista de Medicina - APM
dc.relation.ispartof São Paulo Medical Journal
dc.rights Acesso aberto
dc.subject Hydrogen peroxide en
dc.subject Smoking en
dc.subject Free radicals en
dc.subject Peróxido de hidrogênio pt
dc.subject Tabagismo pt
dc.subject Radicais livres pt
dc.title Increased exhalation of hydrogen peroxide in healthy subjects following cigarette consumption en
dc.type Artigo
dc.contributor.institution Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.contributor.institution University of São Paulo Medical School of Ribeirão Preto Department of Medicine
dc.description.affiliation Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), Escola Paulista de Medicina (EPM) Pulmonary Division
dc.description.affiliation University of São Paulo Medical School of Ribeirão Preto Department of Medicine
dc.description.affiliationUnifesp UNIFESP, EPM, Pulmonary Division
dc.identifier.file S1516-31802000000400004.pdf
dc.identifier.scielo S1516-31802000000400004
dc.identifier.doi 10.1590/S1516-31802000000400004
dc.description.source SciELO



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